Gikk hardt ut mot nedleggelse av Andøya – møtte ikke opp da avgjørelsen skulle tas

Venstre-leder Trine Skei Grande har markert seg som en sterk motstander av nedleggelsen av Andøya flystasjon. Men da Stortinget skulle stemme over langtidsplanen for Forsvaret, møtte hun ikke opp.

Trine Skei Grande

MØTTE IKKE: Venstre-leder Trine Skei Grande har vært en uttalt motstander av regjeringens langtidsplan for Forsvaret. Men da avgjørelsen om den skulle tas, var hun ikke til stede.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tirsdag kveld vedtok Stortinget langtidsplanen for Forsvaret, med 77 mot 21 stemmer. Det innebærer at Andøya flystasjon legges ned og at nær 700 arbeidsplasser kan forsvinne fra den lille kommunen.

Venstre-leder Trine Skei Grande har gått hardt ut mot langtidsplanen og sagt at hun kjemper for å bevare Andøya flystasjon. Det var også noe av begrunnelsen for at partiet ikke ville være med på avtalen mellom Arbeiderpartiet og regjeringen.

Fra talerstolen på Stortinget tirsdag sa hun tydelig ifra om at hun ikke hadde tillit til tallmaterialet som ligger til grunn av nedleggelsen og at hun derfor ikke kunne gå god for den.

Men da det noen timer senere var klart for å avgi sin stemme i Stortingssalen, var Skei Grande tilsynelatende sporløst forsvunnet.

– Jeg synes det er litt rart. Når man først har gått så hardt ut, må man kunne forvente at vedkommende møter opp og avgir sin stemme, mener stortingsrepresentant Dagfinn Olsen for Fremskrittspartiet.

Dagfinn Olsen

RART: Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Dagfinn Olsen, synes det er pussig at ikke Venstre-lederen møtte opp til voteringen.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Ville ikke endret utfallet

Avgjørelsen om å legge ned flystasjonen på Andøya har vakt mye følelser blant både ansatte og i lokalbefolkningen.

Men selv om Skei Grande ikke møtte til voteringen, ville utfallet blitt det samme.

Voteringssystemet fungerer nemlig slik at hvert parti stiller med et bestemt antall representanter som står i forhold til størrelsen på partiet. Partiene rullerer på hvem som skal stille på voteringene på Stortinget. Tirsdag var det hverken Skei Grande eller nestleder Terje Breivik sin tur å stille. Dermed møtte de heller ikke opp.

Olsen erkjenner at det er vanlig praksis at ikke alle representantene stiller til alle voteringene, men er likevel i stuss over akkurat dette tilfellet.

– Jeg mener man sender ut et signal ved å være til stede under voteringen. Når man først har gjort seg høy og mørk, er det litt pussig å ikke møte opp når stemmeavgivningen foregår. Jeg har stor forståelse for at personer som har et litt perifert forhold til sakene det stemmes over, ikke kan stille av ulike årsaker, men i dette tilfellet mener jeg hun burde vært der.

Også stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik (Ap), mener Grande burde møtt til voteringen, selv om han har forståelse for hennes valg.

– Jeg ville nok selv insistert på å være til stede, men hun er en travel person og hadde sikkert gode grunner for at hun ikke møtte.

Venstre har selv avstått fra å gi noen kommentar.

Venstre-leder Trine Skei Grande spiller Pokémon Go under høringen om Forsvaret onsdag

Under forsvarshøringen tidligere i år fikk Skei Grande anklagd for å ikke være mentalt til stede, da hun ble tatt i å spille Pokémon Go under høringen. Nå får hun kritikk for å ikke ha vært fysisk til stede under voteringen av langtidsplanen.

Foto: Stortinget TV / NTB scanpix