NRK Meny
Normal

Satser på kjøtt med dårlig rykte

Geitebønder får kun noen få kroner kiloet for kjøttet, og hvert år kastes tusenvis av nyfødte geitekillinger på dynga. Nå vil en geitebonde i Misvær friste folk med egenprodusert pølse.

Knut-Inge Johansen

Knut-Inge Johansen mener nordmenn må oppdage geitkjøtt. Nå skal han friste med egenprodusert spekepølse.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Jeg skal få til den beste spekepølsa av geit, sier bonde Knut-Inge Johansen i bygda Misvær i Bodø kommune.

Med støtte fra Innovasjon Norge går han i gang med å produsere pølser av egne geiter.

– Det er trasig at geitkjøttet i dag er så lite verdsatt. Jeg synes det er rett og rimelig at kjøttet kommer ut til folk slik at det kan settes pris på.

I dag er det melka fra geitene som bøndene tjener penger på. Nyfødte geitekillinger som ikke kan brukes til melkeproduksjon eller avl, avlives ved fødselen. Med priser ned i noen få kroner kiloet er det få geitebønder som i dag satser på kjøtt.

Knut-Inge Johansen

På kjøkkenet prøvesmaker geitebonde Knut-Inge Johansen sin egen geitepølse. Til sommeren er de første pølsene klare for salg.

Foto: Kari Skeie / NRK

Dårlig rykte

Ute i verden holdes geiter mest for kjøttproduksjon, men i Norge er det lite tradisjon for å ha det på menyen.

Odd Arild Finnes i Bioforsk Nord Holt har sett nærmere på hvordan norske geitebønder kan få til mer enn å bare levere melk. Han mener at den norske geita av i dag har et ufortjent dårlig rykte.

– I gamle dager slakta man blant annet bukker da de var kjønnsmodne. Det ga en sterk smak og kjøttet fikk et dårlig renommé. I dag behandler man kjøttet bedre og unge geiter har et veldig godt kjøtt som man trygt kan anbefale.

Han mener tida er inne for at geitkjøtt settes på menyen også i Norge.

– Norsk geitkjøtt har aldri vært bedre. Globalt sliter geitebønder med sjukdom, men her hjemme har det vært jobba godt i flere år slik at vi i dag har en frisk bestand.

Klare til sommeren

Johansen skal ha de første geitpølsene klar for det lokale markedet på seinsommeren.

– Hvis dette går bra, får også gården flere bein å stå på. Jeg ønsker å utnytte den ressursen geitkjøttet er og tror at det er en vilje til å betale litt mer for lokal mat.

Knut-Inge Johansen
Foto: Kari Skeie / NRK