Hopp til innhold

I grenseland

Geir Harald Samuelsen tilnærmer seg Hamsuns forfatterskap på sin særegne måte og gjennom en utstilling reflekteres en dragning mot natur og poesi.

I grenseland

GRENSELAND: Geir Harald Samuelsen maler bilder som ligger i grenseland mellom natur og det abstrakte.

Foto: Kunst i Nordland

Samuelsen har nærmet seg prosjektet i tre etapper: først gjennom maleri, dernest gjennom foto som respons på refleksjoner etter lesning av Hamsuns diktning og til slutt gjennom å skrive en tekst som presenteres i utstillingens katalog.

Maleriene ligger i et grenseland, hvor man kan skimte glimt av natur, men samtidig som de i sin karakter er abstrakte. Maleriene er produsert ved en repeterende metode som har noe meditativt over seg.

Hovedpersonen i "Under Høststjernen Knut Pedersen" er en forfatter som har ”flygtet” fra byen for å finne fred på landet i nærkontakt med naturen. Det går ikke helt slik han har tenkt seg.

Fotografiserien i utstillingen nærmer seg en stemning som denne ”flugten” frambringer. Fotografiene vil prøve å vise ”natur” og ”urbanitet” i samme bilde gjennom å fotografere bilder av biler og natur, og på den måten ønsker Samuelsen å nærme seg en slags maskulin, men usannsynlig drøm.

Topografskisse

Bilen er både et framkomstmiddel, et symbol for potens, et redskap for ”flugt” fra hverdagen, et statussymbol og et uttrykk for hvem du er som individ.

Foto: Kunst i Nordland

Et tredje moment i prosjektet er kunstnerens egen tekst, der kunstneren formidler noen av tankene bak prosessen med prosjektet.

Utstillingen er produsert av Kunst i Nordland og vises på Hamarøy i samarbeid med Hamsundagene 2009. Ustillingen vises i Galleri Skogheim.

Kunstner Ketil Nergaard har installert en skulptur som stilles ut under åpningen av Hamsun-senteret, og installasjonen heter Et monument for Knut Hamsun? .

Galleri Skogheim

Dette er huset Hamsun vendte tilbake til i 1911 med sin da nye kone, Marie.

Foto: Kunst i Nordland

Gården kjøpte Hamsun med den ambisjon om å være bonde, men samtidig dikter. Nytt land ble brutt opp og med sin beliggenhet har det en fantastisk utsyn til fjell og hav. Hamsun forlot Skogheim i 1917. I dag er huset restaurert og eies av Hamarøy kommune og brukes til kulturformål.