NRK Meny
Normal

Gaza-markering i Bodø

Mellom 60 og 70 Bodøværinger møtte i kveld opp for å markere sin avsky mot det israelske angrepet på hjelpekonvoien.

Gaza-demonstrasjoner
Foto: Øystein Nygård / NRK

Ni personer ble drept i aksjonen, mens minst 20 skal være skadd. I følge en talsmann for det israelske militæret er de fleste døde tyrkiske statsborgere. Syv israelske soldater ble skadd i aksjonen, to av dem alvorlig.

Initiativtaker til markeringen er leder i Palestinakomiteen i Bodø, Svein Olsen i Rødt. Han er opprørt etter at israelske soldater gikk til angrep på hjelpekonvoien på vei til Gaza i dag tidlig.

Masse følelser

Dette var et uventet angrep, sier Olsen, som nå oppfordrer folk til å vise sin avsky mot aksjonen.

– Mange folk er forbannet, mange er lei seg og det er masse følelser rundt dette. Palestinere har kontakten meg, og folk i LO har kontaktet meg, de har jo folk ombord i disse båtene. Uavhengig av at det er nordmenn der så er jo dette et angrep på humaniteten i verden rett og slett.

– Hva sier folk?

– De sier at det er helt vanvittig og at noen må være gal.

Svein Olsen

Svein Olsen leder i Palestinakomiteen i Bodø og han er provosert over det israelske angrepet på hjelpekonvoien.

– Vi oppfordrer alle til å protestere på den måten som måtte være tilgjengelig her og nå. Fordi, på en måte er dette jo ikke noe nytt. Det er jo egentlig ikke overraskende at Israel gir pokker i verdenssamfunnet og alle regler for humanitet og oppførsel. Og hvis de får lov å ture frem med dette så blir det uholdbart.

Uavhengige kilder slipper ikke til

Rødt-politikeren er opptatt av at verden må få vite hva som skjer og at Israel ikke tillater andre versjoner av hendelsen enn sin egen.

– Israel legger jo lokk på all informasjon, så ingen uavhengige kilder slipper til. Det går ikke å ringe til disse båtene og man får bare Israels versjon. Det er jo helt uholdbart. Verdenssamfunnet må få vite hva som skjer i internasjonalt farvann. Å kategorisere en fredelig, humanitær konvoi på vei til Gaza som terrorister er jo ganske sprøtt.

Mavi Marmara

Israelsk marine på siden av et av skipene i fredskonvoien

Foto: POOL / Reuters

Ikke overrasket

Olsen er egentlig ikke så veldig overrasket over angrepet, men sitter likevel med en litt vantro følelse i dag.

– Man tror jo ikke at slikt skal skje. På en måte er vi blitt vant til at Israel tar livet av palestinere, men vi er ikke vant til at de tar livet av oss. Det er ingen forskjell på en palestiner og en av oss, men det er jo et uvant grep fra Israel, sier Olsen.