Gatekunst forsvinner i Lofoten

Gatekunsten om ble satt opp i Lofoten for noen år siden forsvinner.

«Street art» er ikke et fenomen som er forbeholdt store byer. Kunstnerne Dolk og Pøbel brakte fenomenet til grisgrendt strøk i Lofoten for flere år siden. Men nå er det i ferd med å forsvinne fra det værharde øyriket.

– Kunstnerne tenker på dette som en flyktig ting. Jeg har snakket med Pøbel, som hadde malt på en vegg som var så dårlig at han nesten ikke turte å reise stigen opp mot den, sier Kristin Risan, kunstpedagog ved Nordnorsk kunstnersentrum.

Vind, vær og tyver

Det er ikke bare vind og vær som har ansvar for at kunsten forsvinner fra Lofoten. En del er faktisk stjålet. Dolkss bilde av en ape med banan er fjernet, hugget ut av veggen i et bolighus.

Tidligere i år ble en del av en murvegg fra London med et Banksy-motiv, solgt på auksjon for 6.8 millioner kroner. For gatekunsten er ettertraktet og derfor var det ikke rart at mange trodde det var en hel vegg i Lofoten som rett og slett ble stjålet i 2011.

– Hele veggen er forsvunnet. Som kunsttyveri er dette oppsiktsvekkende, sa kultursjef i Vestvågøy, Camilla Skadberg til NRK.no den gang.

Men det viste seg etter hvert at det var vinterstormen som hadde stukket av med veggen.

Slites ned

Det meste av kunsten forsvinner på mindre dramatisk vis. Den blir rett og slett slitt ned.

– Det at ting blir revet og at malingen forsvinner, det er en del av kunstnerens intensjoner, sier Kristin Risan.

Selv om hun aksepterer at kunstverkene forsvinner er hun ikke begeistret for tyveri av bildene.

– Jeg synes det er fint at det er blitt så populært, men det er jo trist at det er blitt stjålet, sier Risan.

(saken fortsetter under videoen)

Veggkunst eller såkalt streetart, er blitt så populært, at det blir omsatt for millioner på verdensmarkedet. 
I Lofoten forsvinner kunsten på gamle hus gradvis. Mens noe er blitt revet i løpet av de siste årene, er andre blitt stjålet.

Street art forsvinner i Lofoten

Nord-Norges største

På utestedet Dama Di i Bodø har de hatt gatekunst i bakgården i to år. Nå slår de på stortromma, og har fått satt opp et bilde fra en kjent internasjonal gatekunstner, på cirka 20 ganger 15 meter.

– For det første er streetart en helt fantastisk kunstart, det er kunst for folket. For det andre var det Nord-Norges største vegg som stod ledig, sier Bent Lindahl, kultursjef på Dama Di.

Det er ikke uvanlig at gatekunstnere kun signerer verkene sine med et artistnavn, og da engelske Phlegm var i Bodø for å dekorere veggen i bakgården måtte utestedets ansatte passe på at ingen fikk vite hans fulle navn.

Gatekunst på utestedet Dama di i Bodø

Mannen som står bak den store veggpryden i bakgården til utestedet, er en engelsk gatekunstner som kaller seg Phlegm.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

Barsjef på Dama Di, Henrik Lamark forteller til NRK.no at selv om kunstneren er fra Sheffield i England, lot han seg inspirere av naturen rundt Bodø da han tegnet skissene til Nord-Norges største gatekunstverk.

– Han satt på turisthytta i Bodø og så utover byen og havet. Så ser man nøye etter, er det rett og slett Landegode man ser på ryggraden til skikkelsen, sier Lamark.

Så langt har utestedet stort sett fått positive tilbakemeldinger på kunstverket, og flere har ifølge Lamark kommentert at de får assosiasjoner til både norsk natur og norske folkehistorier og eventyr.

Gatekunstneren i sving i Bodø

Gatekunstneren i sving i bakgården til utestedet Dama Di i Bodø.

Foto: Henrik Lamark