Kraftig lavtrykk nærmer seg kysten: – Pakk spade, mat og klær

Det er ventet sterk storm og bølger opp mot 14 meter langs kysten av Nordland i helga. – Fest alle løse gjenstander, - hvis de ikke allerede har blåst vekk, oppfordrer meteorologen.

Skjermdump, Meteorologisk institutt

Et kraftig lavtrykk vil gi vindkast på opp mot 40 sekundmeter i Nordland lørdag.

Torsdag fikk nordlendingene er forsmak på det ustabile lavtrykket fra vest, da kraftig regnvær førte til hurtig snøsmelting og oversvømte veier.

På Sortland måtte 29 dyr nødslaktes etter at kraftige vindkast rev av store deler av et fjøstak.

Nå bes folk om å gjøre seg klare for enda kraftigere vind.

– Ja, det er bare å forberede seg på en ny runde, sier vakthavende meteorolog Håvard Thorset, ved Vervarslinga i Tromsø.

Han forteller at det i løpet av natta vil komme inn et heftig et lavtrykk.

– Det beveger seg fort oppover langs kysten og fører med seg veldig kraftig vind. Vi har derfor sendt ut et oransje farevarsel, som er det nest høyeste farenivået for vind og vindkast.

Venter storm i nord

Et særdeles vått døgn er over i Nordland og Troms. I Kanstadbotn i Lødingen kom det ned 92.3 mm på 24 timer. Nå er et nytt lavtrykk på vei.

Foto: earth.nullschool.net/skjermdump

Vindkast opp mot 40 sekundmeter

Det ventes sørvestlig listen storm, full storm på kysten og enkelte steder nord for Saltfjellet, helt opp mot sterk storm.

– Det ser ut til at det er Salten og Lofoten som blir hardest rammet.

Det ventes vindkast på opp mot 40 meter i sekundet i Nordland, mens det i Sør-Troms blir vindkast på 27-35 m/s.

Bølgehøyden kan bli opp mot 14 meter og fredag er båttrafikken i Nordland allerede rammet av innstillinger.

– I tillegg til kraftig vind, er det et nedbørsområde som er på vei sørfra og som vil gi sammenhengende regn i hele fylket, sier Thorset som ber folk om å ikke ta noen sjanser i uværet som nærmer seg.

– Unngå ferdsel på utsatte steder og fest alle løse gjenstander, - hvis de ikke allerede har blåst vekk.

Uvær i Lofoten fredag

Lofoten og Salten ser ut til å bli hardest rammet av lavtrykket som nærmer seg.

Foto: Tommy Johansen

– Pakk spade, mat og klær

Sannsynligheten for innstilte fergesamband, stengte bruer, trafikkork og stengte fjelloverganger som følge av uværet, gjør at bilister bes om å ta ekstra forholdsregler.

– For det første, tenk deg om to ganger før du setter deg i bilen. Må du ut å kjøre, så kan det være greit å følge med på trafikkmeldingene på veitrafikksentralen. Avpass farten etter kjøreforholdene, sier Krister Berntsen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, som også ber folk om å pakke bilen for å kunne hanskes med situasjoner som kan oppstå langs veien.

– Pakk spade, ekstra klær og mat og drikke slik at du er forberedt.

Det verste været er ventet lørdags morgen og formiddag. Utover ettermiddagen og kvelden minker vinden og til litt værleie nordlendinger kan kanskje søndagen gi et glimt av håp.

– Den ser ut til å bli ok, ihvert fall, sier meteorolog Håvard Thorset.

Bodø lufthavn

Torsdag fikk nordlendingene en forsmak på det ustabile været, da kraftig regn førte til oversvømmelser flere steder. Her ved Bodø lufthavn.

Foto: Ingrid Henriksen / NRK