Hopp til innhold

Hemmelige brev fikk biskopen til å endre syn på homofili

Biskop i Sør-Hålogaland, Tor Berger Jørgensen (70), var i flere år en sterk motstander av at homofile skulle få gifte seg i kirka. Hemmelige brev som ble funnet da en nær venn døde fikk han til å endre mening.

Tor Berger Jørgensen

Biskop i Sør-Hålogaland, Tor Berger Jørgensen endret mening om homofili i godt voksen alder. Nå går han av med pensjon etter å ha vunnet en viktig seier for homofile. Et vedtak han lenge jobber mot.

Foto: Lars Bjørn Martinsen

Bergen, november 1995:

Ved bordradene på Grand Hotell Terminius i Bergen sitter landets mektigste kirkeledere bak ringpermer og bibler.

Det er klart for å behandle det mest omstridte punktet på sakslisten. Skal kirken kunne gi sin velsignelse til at homofile skal få gifte seg?

Som Generalsekretær for Det norske Misjonsselskap, er dette en viktig sak for Tor Berger Jørgensen.

Han representerer på dette tidspunktet et konservativt syn. I forkant av kirkemøtet har han tatt iniativ til et brev der det står at «seksuelt samliv mellom homofile ikke kan godtas som kirkens syn».

Stemmesedlene går i lufta. De etterlater ingen tvil. Et overveldende flertall avviser en egen liturgi for homofile.

En seier for Jørgensen. En seier han har brukt femten år på å reversere.

Tor Berger Jørgensen går av som biskop i Sør-Hålogaland.

Hemmelige brev endret biskopens syn på homofile

Bodø, november 2015:

– Noen ganger oppstår situasjoner som gjør at man endrer synspunkt radikalt, sier biskop i Sør-Hålogaland, Tor Berger Jørgensen, fra en av benkeradene i Bodø domkirke.

Om noen dager skal det holdes en avslutningskonsert for han her, i forbindelse med at han går av med pensjon. Gjennom et langt yrkesliv har mye endret seg.

For tjue år siden forkynte han et konservativt syn på homofili. Han kjempet hardt mot partnerskapsloven mellom homofile i 1993 og oppsøkte også daværende justisminister Grete Faremo på hennes kontor for dele sitt syn. Han jobbet også mot en velsignelse av homofile samboerskap på Kirkemøtet i 1995.

De siste femten årene har han derimot markert seg som sentral og radikal støttespiller for homofile.

– Hva skjedde?

– Det som var utslagsgivende var papirer som ble funnet da en nær venn av meg døde. I forbindelse med begravelsen viste kona hans meg brev og refleksjoner han hadde gjort seg. Det viste seg da at han hadde vært homofil siden ungdommen.

Brevene gjorde noe med måten Jørgensen tenkte på homofili.

– Min nære venn hadde vært nødt til å undertrykke følelsene og levde lenge med en tanke om å bli helbredet. Mot slutten av livet innså han at det ikke var mulig og at han var homofil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bodø domkirke

KAMPEN FOR HOMOFILE: I 1989 startet kampen for at homofile skulle få gifte seg i kirka. Sist fredag kom avgjørelsen som mest sannsynelig vil gjøre det til virkelighet.

Foto: Bodø domkirke

I forbindelse med begravelsen viste kona hans meg brev og refleksjoner han hadde gjort seg. Det viste seg da at han hadde vært homofil siden ungdommen.

Tor Berger Jørgensen, biskop

Visste ingenting før begravelsen

Oppdagelsen var et sjokk for Jørgensen, som da var i sektstiårene og i hele sitt voksne liv hadde ment at homofili var i mot guds ord.

– Hva hadde jeg gjort hvis jeg hadde fått vite dette mens jeg fortsatt var generalsekretær i Det norske Misjonsselskap?, spør biskopen retorisk.

Han beskriver opplevelsen som sterk og gjennomgripende.

– Her var en nær venn av meg som altså ikke turte å dele dette med meg. En sånn type tvunget skjulhet, sånn går det rett og slett ikke an å ha det.

Brevene fikk Jørgensen til å tenke og da han i 2007 stilte til valg som biskop i Sør-Hålogaland var han helt klar i sin sak.

Han ville kjempe for de homofiles rettigheter.

Tor B. Jørgensen

ENDRET SYN: Oppdagelsen var et sjokk for Jørgensen, som da var i sektstiårene og i hele sitt voksne liv hadde ment at homofili var i mot guds ord.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Engasjert biskop

Et busslast med japanske turister renner inn kirkedøra. Han tar de hjertelig i mot og slår over på japansk. Språket flyter godt etter hans tid som misjonær i Japan gjennom store deler av 70 og 80-tallet.

Opprinnelig er han fra Ila i Oslo. Han studerte teologi i Stavanger, tilbrakte flere år i Asia som misjonær før han vendte tilbake til Norge og jobbet for Det norske Misjonsselskap. Fra 1991 til 1999 var han generalsekretær, en tid da debatten om homofile gikk friskt både i kirken og samfunnet forøvirg.

– På den tiden representerte jeg et konservativt syn, men det har endret seg.

Han mener det er viktig at man har mot til å endre mening, selv om man er godt voksen.

– I skjæringspunktet mellom medmennskeliget, nestekjærlighet og enkeltsituasjoner oppstår det stadig vekk hendelser som gjør at man kan bli nødt til å endre en oppfatning.

Men det er ikke bare i homofili-debatten Jørgensen har markert seg som en radikal og sterk stemme.

Sommeren 2012 inviterte han rumenske tiggere til å bo i hagen hans, da kommunen forsøkte å bortvise tiggerne. Han har oppfordret til boikott av israelske varer, etter gjentatte rakettangrep mot Gaza. Som biskop har han også engasjert seg i klimasaken og kjempet mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen. I vinter irriterte han mange da han tok til orde for høyere skatter.

Romfolk drar fra Bodø

FIKK BO I BISKOPENS HAGE: Da Bodø kommune forsøkte å bortvise tiggerne, åpnet biskopen hagen sin slik at tiggerne kunne bo der.

Foto: Munevver Yildis / NRK

Fått kritikk for å være for politisk

At biskopen har valgt en så politisk profil, har mange blitt provosert av, blant andre redaktør i Vårt Land, Helge Simmones.

– Hvordan vil du beskrive den avtroppende biskopen?

– Han er en frittalende og uredd biskop. Han har blitt kontroversiell, ikke minst fordi han har gått langt i å konkretisere politiske spørsmål.

– Synes du han har gått for langt?

– Jeg deler hans syn på at kirken skal engasjere seg i sosiale spørsmål, men synes avogtil at han har gått for langt.

Blitt kalt "satanistisk og hedensk"

Biskopen har også blitt kalt "satanisk" og "hedensk" av kristenkonservative for sine liberale holdninger til homofile. Men Jørgensen står på sitt.

– For meg handler det om Guds kjærlighet til alle mennesker. Vi kan ikke ha det slik at noen føler de må fortrenge følelser eller ikke tørr å dele livet sitt med den man er glad i, sier 70-åringen.

Om kort tid går han av med pensjon. Han er derfor svært glad for at han fikk avslutte yrkeslivet med det han betrakter som en viktig og uvventet seier i Bispemøtet.

Biskopene sier ja

– Hadde ikke trodd jeg skulle få oppleve det

Oktober 2015:

Mikrofoner rigges opp på Voksenåsen konferansehotell. Utenfor de store vinduene er det overskyet og en svak vind blåser gjennom høstløvet. Rødlysene blinker og foran TV-kameraene slippes nyheten mange har ventet på.

– Et samlet bispemøte har gitt sin tilslutning til at det skal utarbeides liturgier for ekteskapsinngåelse av likekjønnede par, informerer preses for bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien til pressen.

At bispemøtet nå går inn for at homofile skal kunne gifte seg foran et alter, er en stor seier for Jørgensen.

– Det var litt overraskende. Du skal ikke se langt tilbake før det virket umulig for alle biskopene å samles om dette, sier den pensjonsklare biskopen.

– Det var en stor opplevelse at jeg, på mitt aller siste bispemøte, fikk oppleve dette. Jeg hadde nesten ikke trodd jeg skulle få oppleve i min tid som biskop.

Dermed er ringen sluttet og Jørgensen, som i sin tid kjempet mot nettopp et slikt vedtak, er glad han endret syn.

– Jeg opplever dette som enden på en lang, lang vei, som nå ser ut til å ende på en god måte.

1.januar blir Tor Berger Jørgensen avløst av Ann-Helen Fjeldstad Jusnes som biskop i Sør-Hålogaland.

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes får klem av avtroppende biskop Tor B. Jørgensen

OVERTAR: 1.jauar overtar Ann-Helen Jusnes som biskop i Sør-Hålogaland. Også hun ønsker at homofile skal få liv til å gifte seg i kirka.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Hvordan er det å være prest og homofil i Norge? En kortdokumentar om tre prester i Lofoten som er åpne om sin legning.