NRK Meny
Normal

Retten som aldri går av moten

Denne nordnorsk ur-retten går aldri av moten. Og nå er sesongen i gang igjen

Sjefkokken på Lysthuset på Andenes, Dag Lund

VEL BEKOMME: Det er bare en måte å lage ekte torskemølje på. Og det er på gammelmåten, ifølge sjefkokken på Lysthuset på Andenes, Dag Lund.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Dag Lund har skåret opp fiskestykkene, pakket rogna inn i folie, og avskinnet og klemt levra. Så er alt klart til koking i grytene.

Mølje hver dag

- Så sant vi får fersk fisk, så har vi torskemølje hver dag på denne tida, sier sjefkokken på Lysthuset på Andenes.

Han er i full gang med å forberede skreimølje til en forskergruppe på 20 japanere, og som skal bringes til Andøya Rakettskytefelt på Oksebåsen, like utenfor Andenes.

HØR: Mølje på kjøkkenet. Reporter: Billy Jacobsen

Japanerne er glad i all slags fisk. Akkurat nå er det forresten også en gruppe amerikanere der oppe på Oksebåsen, og der nytter det ikke å sette frem torskemølje. Det har vi prøvd før, og det er bortkastet. Nei, amerikanerne vil heller ha koteletter, sier Lund.

Personlig har han et avslappet forhold til torskemølje, selv om han spiser litt av det også.

- Livretten min er boknafesk, sier Lund, som satser frisk på fisk i restauranten.

Populær tørrfisk

- En av rettene som er blitt veldig populær er grilla tørrfisk. Den går det mye av. Men selvsagt er det mange som bare må ha torskemølje når det har bikket inn i januar, fastslår Lund.