Hopp til innhold

Gamle bilder skal gi Træna ny giv

Storebroren emigrerte til Hawaii i 1898. Han sender lillesøster Alma et kamera slik at hun kan sende fotografier hjemmefra. Nå skal bildesamlingen fra forrige århundre inspirere og skape blest rundt øykommunen på Helgelandskysten.

Træna

Med prosjektet Træna-Hawaii har Træna kommune samlet det historiske Træna og samtidig sett framover. Her et historisk bilde av Sigvor Johansen og Natalja Zinskaja fotografert på samme sted (bildene er beskåret).

Foto: Alma Sandøy/Maja Atterstig

– Kan dere stille dere opp der dere har lyst?, spør Maja Atterstig.

Hun står utenfor huset til familien Jakobsen på Træna. Fotografen, som til daglig er ansatt ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, har etter hvert mange turer bak seg til øykommunen 33 nautiske mil ut i havet.

Målet er å fotografere samtlige av de nesten 500 innbyggerne i kommunen.

Fotografering Træna

Her fotograferer Maja Atterstig familien Jacobsen på Træna.

Foto: kari skeie / nrk

Ideen fikk hun fra en gammel fotosamling fra Træna. Bildene er tatt av Alma Sandøy som opp gjennom forrige århundre var øykommunens egen fotograf.

– Det er en spennende historie. Alma ble nesten hundre år, og bodde hele livet sitt her på Træna. Samlingen er en fin historisk dokumentasjon på et samfunn.

Historien til hvordan Alma ble øysamfunnets fotograf er også spennende.

Familien Jacobsen på Træna

...og her er Atterstigs eget bilde av familien Jacobsen på Træna. Målet er å fotografere samtlige av de nesten 500 innbyggerne i kommunen.

Foto: Maja Atterstig

Det er Almas storebror som inspirerer Alma. I 1898 emigrerer Theodor Holmen til Amerika. Han vender aldri tilbake. Tre år etter at han dro, blir lillesøster Alma født. Søsknene møtes aldri, men i 1925 får Alma et kamera i posten. Avsender er storebror, som har slått seg ned på Hawaii. Han ber Alma sende brev og bilder fra hjemplassen.

– Hun tar bilder av hjemplassen sin og portretterer de som bor her. Det som er spesielt med bildene er at folk ikke er så oppstilte som vanlig var på bilder før i tida, sier Atterstig.

Skal sette Træna på kartet

Moa Björnson

Utviklingssjef i Træna, Moa Björnson.

Foto: Kari Skeie / NRK

Den gamle fotosamlingen og de nye bildene er nå blitt til et prosjekt som kommunen skal bruke til å utvikle seg videre. Utviklingssjefen i kommunen, Moa Björnson, har flere planer.

Brevet er skrevet av Theodor Holmen til søstern Alma Sandøy.

Brevet er skrevet av Theodor Holmen til søsteren Alma Sandøy.

Foto: Alma Sandøy-samling, Arkiv i Nordland

– Tanken er å gjøre det samme som Alma gjorde – ta bilder av alle trænværinger. Vi ønsker å bruke dagens fotografier for å få et bilde på hvem vi er, hva vi vil og hva vi har lyst til. Vi skal bruke bildene i visjonsarbeidet vårt, men også i reiselivssammenheng og næringsutvikling.

Omstilling

Træna er de siste årene mest kjent for den årlige Trænafestivalen, som hver sommer tiltrekker seg tusenvis av publikummere.

Men i fjor vår ble det brått alvor for øykommunen. Framtida rundt hjørnesteinsbedriften, fiskeribedriften Modolv Sjøset Pelagic AS, var høyst usikker. Etter en svak sildesesong ble samtlige av de 50 ansatte permittert.

Ordfører Per Pedersen sa det slik: – Træna er tufta på fiskeri. Det er krise rett og slett.

Men bedriften overlevde. Den ble delt i to og i dag er det produksjon begge steder. Likevel – usikkerheten øykommunen opplevde er en av grunnene til at alle innbyggerne fotograferes. Træna skal ruste seg for framtida.

90 år gammelt kamera

Bildet hører til Alma Sandøys bildesamling. Bildene er tatt i Træna fra 1925 fram till 1970-tallet.

Dagligliv på Træna. Bildene i samlingen er tatt i Træna fra 1925 fram til 1970-tallet.

Foto: Alma Sandøy-samling, Arkiv i Nordland

Hos familien Jakobsen er fotograferingen snart slutt. For fotograf Maja Atterstig gjenstår ett bilde. Opp av sekken tar hun et gammelt kamera. Det er kameraet som storebror Theodor sendte til lillesøsteren sin for 90 år siden.

– Jeg bruker dette for å komme litt nærmere Alma og forstå hvorfor bildene hennes ser ut som de gjør. De jeg portretterer setter også pris på at jeg bruker det gamle kameraet, og synes det er imponerende at det fortsatt kan brukes. For meg er det en ære å få bruke dette kameraet, sier Atterstig.

Denne ettermiddagen er Isabel Jakobsen og familien hennes føyet seg inn i rekken av portretterte trænværinger.

– Jeg synes det er et spennende prosjekt. Kanskje noen vil se på disse bildene om hundre år igjen?

De fotografier dere ser som har en kant – er altså tatt med Alma Sandøys gamle orginalkamera fra 192

Noen av bildene er tatt med Alma Sandøys gamle originalkamera fra 1925.

Foto: Maja Atterstig