Ga Tourettes et ansikt: Bråk-makeren

Kunsten å snu handikap til styrke kan gjøre Adrian Lund til Årets Nordlending 2016.

kandidat nr 2 adrian lund

BEÆRET: Adrian Lund er stolt og glad for nominasjonen til Årets Nordlending, men gir sin stemme til Kristin og Anne Holand fra Steigen.

Foto: Matti Bernitz

Adrian Lund har blitt selve ansiktet på Tourettes syndrom. Nå kan han bli Årets Nordlending også.

– Jeg måtte klype meg selv i armen da jeg fikk beskjeden. Dette er stort, innleder 27-åringen fra Hadsel i Vesterålen.

Eksponerer seg

Det som ofte kjennetegner Tourettes syndrom, er tics. Noen har nesten ingen. Andre har mange. Adrian Lund er i sistnevnte kategori. Plutselige høye rop. Voldsomme armbevegelser. Ufrivillige grimaser.

Men gjennom å eksponere seg selv, tilstanden og symptomene, håper han å synliggjøre at personer med TS eller andre diagnoser kan fungere like godt som alle andre. Og kanskje viktigst av alt:

– At de som lever med diagnoser, ikke trenger å la den stå i veien for sine drømmer og planer.

Han gir 10 år i butikk mye av æren for at han ble så trygg på seg selv, men forteller at et møte med ei gammel dame i rullator ble springbrettet:

– Jeg satt på bussen og denne damen skulte på meg. Da blir ticsene ti ganger verre. Jeg hørte hun kalte meg «bråkmaker», erindrer han.

– Men jeg vet jo samtidig at slik oppførsel kommer av uvitenhet.

Dermed startet reisen mot å komme uvitenheten til livs. Først da han syklet Norge på langs i 2012. Og senest i form av deltakelse i 71 grader nord 2016.

Nå er han foredragsholder på heltid. Foredraget «Et stykke Tourettes syndrom – nøkkelen til suksess» handler om hvordan man kan snu det negative til noe positivt.

– Førsteinntrykket av meg, er at jeg veiver meg armene og roper. Det kommer jeg ikke utenom. Men det er de kortene jeg har fått utdelt, så da må jeg bare gjøre det beste ut av det, sier han.

Sin egen brems

Lund tror personer med en diagnose, i mange tilfeller kan være sin egen største brems: – Man kan leve akkurat så normalt som man tillater seg. Og det er litt av det jeg forsøkte å bevise gjennom deltakelsen i 71 grader nord. Samtidig ville jeg jakte den gode mestringsfølelsen og vise folk hvor enkelt det er å bryte barrierer.

Han innrømmer gjerne at opplevelsene i tv-serien har gitt mersmak.

– Jeg er nok blitt bitt av basillen og ser ikke bort fra at det blir flere eventyr, sier han, men understreker at selv de små ting kan gi en stor mestringsfølelse: – Senest i går brøt jeg en stor barriere. Jeg var på kino for første gang på to år! Og filmen? Supervention 2. Med scener fra Nordland, selvfølgelig.

Trykk her for å stemme. Du kan også stemme via SMS. Send tekstmelding med kodeord ANnordlending og kandidatnummer til 2005. Stemmer du ved bruk av SMS koster det kr. 3,- per stemme.

Nominerte til Årets Nordlending 2016

Her er alle kandidatene. Hvem er din favoritt?