Fyrte av skudd mot kirkebygg: – En ufattelig hendelse

I helga fikk politiet i Salten melding om at noen hadde skutt med hagle mot Høyforsmoen kapell i Beiarn. – Bare flaks at ingen befant seg i bygget, sier kirkevergen.

Beiarn kapell

Flere ruter er knust, og døra må byttes, forteller kirkevergen, som frykter dette kunne gått mye verre om noen hadde befunnet seg i kirka.

Foto: Jan Steen

Haglskudd funnet på trappa

Politiet fant kuler på trappa, som har vært brukt under skytinga.

Foto: Jan Steen

Det er Saltenposten som melder om saken. Operasjonsleder Elisabeth Eide i Salten politidistrikt forteller til NRK at politiet har vært på stedet og gjort funn av hagleskudd.

– Forholdet blir anmeldt, og vi følger dette opp. Det er første gang jeg har hørt om noe slikt, så dette er en høyst uvanlig hendelse, sier Eide til NRK.

Ber om tips

Kirkeverge Merethe Selfors i Beiarn var i helgen i kirkebygget og tok skadene i nærmere øyesyn. Hun er rystet etter hendelsen.

Knust glass i kirkebygg i Beiarn

Det har blitt funnet skudd fra hagle i treverket, og døra må sannsynligvis byttes, forteller kirkeverge Merethe Selfors.

Foto: Merethe Selfors

– Det er helt tydelig at noen har fyrt av flere hagleskudd mot hovedinngangen. Flere glass er knust, og vi har provisorisk måtte dekke til dørene med plater. Sannsynligvis må vi bytte hele døra, og vi må få hjelp av glassmester for å få byttet ut glassene.

Selv om hendelsen ble meldt til politiet i helga, tror Selfors at selve skytinga har funnet sted en gang i forrige uke.

Heller ikke hun kan huske å ha opplevd noe lignende, og beskriver hendelsen som «ufattelig».

– Det var bare flaks at det ikke befant seg folk i bygget. Da kunne dette gått riktig galt. Jeg er helt målløs, og oppfordrer folk som kan ha sett noe til å ta kontakt med politiet.

– Skaper usikkerhet

Tor Berger Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, mener slike hendelser skaper usikkerhet i lokalsamfunnet.

– Er det noen som har noen veldig dårlige motiver her med tanke på kirka, og ønsker å gi et budskap som kan følges opp med ytterligere markeringer, eller er dette en tilfeldig engangshendelse? Jeg håper selvsagt at det er det siste, sier han.

Tor B. Jørgensen

Tor Berger Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland bispedømme.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Han forteller at det ikke er første gang de opplever markeringer knyttet til kirkehus.

– Det skjer fra tid til annen. Vi hadde en hendelse for ikke lenge siden nede i Brønnøysund, hvor et oppslag var limt på kirkeveggen, der noen tydelig gav uttrykk for at de ikke likte presten der.

– Hvordan oppleves slike hendelser for de ansatte?

– Det er selvfølgelig ubehagelig, spesielt fordi man ikke vet om det kan ligge noe dypere bak, sier biskopen.