NRK Meny
Normal

Fylkesmåling: Tett kamp om makten

Arbeiderpartiet og Høyre går tilbake, mens Senterpartiet fosser frem i ny måling.

Tomas Norvoll

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) må belage seg på støtte fra andre partier, dersom han skal beholde sin posisjon.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Valglogo

I den ferske meningsmålingen InFact har utført på vegne av NRK og Amedia i Nordland, ligger både Arbeiderpartiet og Høyre an til å gjøre et dårligere valg enn i 2011.

Mest tilbake går Høyre, som med dagens måling ser ut til å ha mistet 2,7 prosent av velgerne siden forrige fylkestingsvalg.

Selv om Arbeiderpartiets tilbakegang er mindre, jobber partiet i kraftig motbakke. I dagens måling får partiet en oppslutning på 34,3 prosent. Det er 3,6 mindre enn resultatet fra en tilsvarende måling i august.

– Vi er en konstellasjon på fylket, som er opptatte av at vi skal skape vekst og verdiskapning i hele fylket vårt. Jeg er glad for å se at den konstellasjonen står seg godt og at alt tyder på at vi skal klare å få til et styringsdyktig flertall etter valget, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

Avhengig av samarbeid

Wilfred Nordlund, SP

Willfred Nordlund og Senterpartiet går fram i den ferske meningsmålingen.

Foto: Nordland fylkeskommune

For til tross for et solid fall i oppslutningen sitter Norvoll fortsatt i førersetet til å beholde sin posisjon.

Arbeiderpartiet ligger an til å ta 15 av de 45 plassene i fylkestinget, men er avhengig av støtte fra andre partier for å få flertall.

– Det har vi alltid vært. Det er ingenting som tyder på at noen partier får rent flertall. Jeg er opptatt av å bygge en konstellasjon som kan vare, slik at vi kan styre Nordland sammen lenge. Det er ikke heldig når man får mange plutselige skiftinger i styringen, sier Norvoll og legger til at han opplever tonen med mulige samarbeidspartier som god.

For Senterpartiet og førstekandidat Willfred Nordlund er imidlertid dagens meningsmåling langt lystigere lesning. Partiet får en oppslutning på 10,1 prosent og Nordlund ligger an til å få selskap av fire partifeller på fylkestinget.

– Det er svært hyggelig. Måling er måling og valg er valg, og vi skal naturligvis fortsette å stå på og vise fram de gode løsningene fra Senterpartiet for Nordland, sier Nordlund til NRK.

Meningsmåling Nordland

Oppslutning

2011

Endring

Mandater

2011

Endring

Ap

34,3

35,6

-1,3

15

20

-5

Høyre

18,6

21,3

-2,7

8

12

-4

FrP

13,7

15,2

-1,5

6

8

-2

SV

5,6

5,2

0,4

3

3

-1

Sp

10,1

7,8

2,3

5

4

1

KrF

3,6

3,6

0,0

2

2

0

Venstre

3,8

4,0

-0,2

2

2

0

MDG

3,5

1,0

2,5

2

0

2

Rødt

4,9

3,7

1,2

2

2

0

Andre

1,9

2,5

-0,6

0

0

1

Fotnote: Ved årets valg er antall fylkestingsrepresentanter redusert fra 53 til 45.

Spår valgthriller

Ranaordfører Kai Henriksen (H)

Kai Henriksen (H) mener ingenting er avgjort.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I likhet med Arbeiderpartiet, ser Høyre ut til å få lavere oppslutning ved årets valg, enn partiet fikk i 2011. Men førstekandidat Kai Henriksen er tydelig på at ingenting er avgjort og høyrepolitikeren har ikke gitt opp håpet om blått styre.

– Resultatet er svært åpent. Valget i Nordland fylke kan bli litt av en thriller fremover, der de største partiene må by opp til dans. Mellompartiene er inne med en betydelig andel mandater hvis resultatet blir som denne målingen.

Han er innstilt på å kjempe til siste slutt, og holder døren åpen for alle som er interessert i et samarbeid.

– For det første må vi mobilisere det vi kan fram mot valget. Samtidig er det ingen tvil om at vi bør løfte oss over 20 prosentgrensen der vi var ved forrige måling, for å ha et utgangspunkt for å finne samarbeidspartnere som er villige til å diskutere med oss.