Nordland kan få Norges strengeste røykelov

Nora Tegnander er én av mange elever som bruker snus i skoledagen. Om hun ikke slutter med det innen nyåret, trues hun med nedsatt ordenskarakter.

– Det er jo litt spesielt at vi som er over 18 år, kan trues med utvisning eller nedsatt ordenskarakter, sier Nora og venninnene hennes på idrettsfag ved Bodin videregående skole.

– Vi har jo tross alt lov til å bruke snus.

Men fra nyttår blir det forbudt for 9000 elever og over 3000 ansatte i Nordland å røyke eller snuse i skole- og -arbeidstida.

– Vi ønsker at Nordland fylkeskommune skal ha en tobakksfri arbeids- og skoletid, sier Marit Tennfjord, fylkesråd for kultur og miljø (SV).

Vil ha røykfri hverdag

Allan Ellingsen

KRITISK: Allan Ellingsen (FrP) mener politikerne går for langt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Politikerne vedtok at snus og røykeforbudet skulle også gjelde for dem selv. Vedtaket er så omstridt at fire departementer skal vurdere om dette er lov.

Men vedtaket er omstridt. FrP-politiker Allan Ellingsen mener fylkespolitikerne går for langt når de fatter et vedtak som i praksis blir Norges strengeste røyke- og snusforbud.

– Tobakk er en lovlig omsatt vare, og vi kan ikke nekte folk å ta seg en pris snus i arbeidstiden, om de ønsker det.

Ellingsen tror det kan bli vanskelig å kontrollere om forbudet blir overholdt, også blant politikerne som har vært med på å fatte vedtaket.

– Det kan bli interessant å se utover kvelden, når fylkesordføreren inviterer til middag, om politikerne vil klare å holde seg unna snus og røyk.

Fikk ikke røyke i fred

Det er mange i Nordland som vil merke tobakksforbudet. I alt 3000 ansatte, deriblant tannleger og lærere, inkluderes i forbudet som gjelder fra nyttår.

Det gjelder på reise og i matpauser. Men flere av dem som vil ha landets strengeste røykeforbud, røyker selv, og blir irritert når NRK vil filme dem ute.

Gruppeleder Knut Petter Torgersen i Ap innrømmer at han har en last. – Ja, jeg røyker, og jeg trives med min røyk. Men jeg ønsker ikke å plage omgivelsene med den.

Knut Petter Torgersen og Martin Skjefstad

TAR LITT FRISK LUFT: Men Knut Petter Torgersen og Martin Skjefstad er egentlig sugne på en røyk.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Practise as you preach

Men til tross for at han stemte for det strenge snus- og røykeforbudet, er Torgersen enig med opposisjonen om at forslaget burde gås etter i sømmene.

– Denne gangen er jeg enig med opposisjonen om at vi sender den til lovlighetskontroll.

For elev Eivind Skogholt ved Bodin videregående skole er det én ting som er viktig dersom forslaget blir gjennomført.

Hvis politikerne innfører en slik regel, så må den gjelde for dem også.

For lærer Torstein Mentzoni fungerer det greit å droppe snusen i arbeidstiden.

– Jeg setter inn snusen når jeg kjører hjem fra jobb, sier han til NRK.no.

Torstein Mentzoni

OGSÅ SNUSER: Men lærer Torstein Mentzoni klarer å vente til arbeidsdagen er over.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde