Fylkeskommune vil ikke lenger eie flyselskap

Nordland fylkeskommune har solgt Widerøe-aksjene sine for 80,5 millioner kroner.

Widerøes Dash 8

Nordland fylkeskommunes aksjer i eierselskapet er overdratt til Torghatten ASA, og salget er i samsvar med avtaler inngått mellom eierne da Widerøe Holding AS ble etablert.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

– Det er greit å avvikle eierskapet i Widerøe. Det er ikke naturlig for en fylkeskommune å sitte som langsiktig eier i et flyselskap. Det er utenfor kjernevirksomheten, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) til NRK.

Nordland fylkeskommune har siden 2013 sittet med en eierpost på 12 prosent i Widerø. I dag ble det kjent at fylkeskommunes aksjer i eierselskapet er overdratt til Torghatten ASA, som med sine 80 prosent nå har full kontroll i flyselskapet.

Nedbetaler gjeld

Salget er i samsvar med avtaler inngått mellom eierne da Widerøe Holding AS ble etablert, opplyser Nordland fylkeskommune. Ifølge Dagens Næringsliv betalte Nordland fylkeskommune i sin tid 75 millioner kroner for aksjene.

– Vi får tilbake det vi betalte pluss noe kompensasjon for prisstigning, 80,5 millioner kroner. Vi gjør ikke dette for å være en aktør i finansmarkedet. For oss var dette ren næringspolitikk. Det var viktig for oss å sikre et fortsatt nordnorsk selskap. Det opplever vi nå at vi har klart, sier Norvoll.

Oppgjøret for aksjene går til nedbetaling av gjeld.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll

Fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll.

Foto: Frank Nygård

Solgt for to milliarder

Det var i 2013 at SAS solgte flyselskapet Widerøe til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune til en prislapp på rundt to milliarder kroner. Daværende fylkesrådsleder Odd Eriksen uttalte til NRK at det føltes godt å være deleier i et flyselskap.

– Det føles veldig, veldig bra. Det føles å flott å ha fått på plass denne konstellasjonen. Vi har jobbet i lang tid for å få til dette, uttalte Odd Eriksen.

– Tok samfunnsansvar

Odd Eriksens etterfølger i fylkesrådslederstolen mener Nordland fylkeskommune gjennom aksjekjøpet tok samfunnsansvar.

– På en konstruktiv måte har vi bidratt til at Widerøe fremdeles er på norske og nordnorske hender, sier Tomas Norvoll.

Konsernsjef Brynjar Forbergskog i Torghatten ASA sier i en kommentar at samarbeidet med Nordland fylkeskommune har fungert godt.