Fy Flatøy for et fyr

Kraftig forfalt. Stengt og nedlagt. Men nå fikses bygningene på fyret, til gagn for allmennheten.

Flatøy fyr

Nytt liv: Det for lengst slukkede Flatøy fyr er under full restaurering.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Og med flytekai på plass øst på øya, kan alle snart nyte godt av et restaurert Flatøy fyr. Samtidig som et av landsdelens mest naturskjønne områder blir litt mer tilgjengelig.

Flatøya for alle

- Ja, bygningene er en ting, men like viktig er det jo å få tilgjengeliggjort selve øya for allmennheten, sier Hans Einar Stendal, gårdbruker på Engeløya i Steigen, som ligger like i nærheten. Og leder i Salten Friluftsråd.

Båtliv ved Engeløy

Båtliv: Fritidsbåter anløper Flatøya i Steigen en solrik sommerdag i 2009.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

HØR: Flatøya reddet Reporter: Billy Jacobsen

Flatøy fyr ligger lengst vest i den naturskjønne skjærgården nord i Steigen kommune i Nordland. Fyret sto ferdig i 1882, og var bemannet til det ble slukket og nedlagt i 1966, da ei ny automatisk fyrlykt, plassert like ved, overtok funksjonen som veiviser for sjøfarende på Vestfjorden.

Hans Einar Stendal

Oppe i fyrtårnet: -Det viktigste er at Flatøya og fyret blir tilgjengelig for allmennheten, sier lederen i Salten Friluftsråd, Hans Einar Stendal, til daglig bonde på Engeløya, like i nærheten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Driftige dykkere

- Den lokale dykkerklubben har i flere år gjort en god del vedlikehold på bygningene, ellers hadde det kanskje ikke vært så mye igjen å restaurere, sier Stendal.

Lauvøy

Skjærgård: Det gamle handelsstedet Lauvøy er naboøya til Flatøya, i den idylliske skjærgården nord i Steigen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 / NRK

I 2006 fikk Steigen kommune 1,3 millioner fra Direktoratet for Naturforvaltning til drift og vedlikehold av fyret. Senere ble ”Venner av Flatøy fyr” etablert, og sommeren 2009 var arbeidene med restaureringen godt i gang.

Det er meningen at en del av bygningene på høyden av Flatøya skal kunne leies ut til arrangementer eller rekreasjon, i håp om en viss inntekt til fortsatt vedlikehold av bygningene på denne værharde utpost.

Hva mener du man bør få med seg når man besøker Steigen?