Hopp til innhold

Kan en funksjonshemmet bli Lano-unge?

Mikael (5) leder så langt kåringen om å bli Lano-unge. – Vanskelig for Lano, mener ekspert.

Mikael Larssen

KAN DETTE BLI LANO-UNGEN? Fem år gamle Mikael Larssen leder med 20.000 stemmer på nestemann i konkurransen om å bli årets Lano-unge.

Foto: Faksimile: Lano

For Mikael Larssen (5) fra Sortland i Nordland er multifunksjonshemmet og 100 prosent pleietrengende. Han sitter i rullestol og har en hjerneskade etter fødselen.

– Han er glad i livet og stort sett hele tiden i godt humør. Et typisk følelsesmenneske, sier mora, Lill Anita Larssen.

Mikael har et hull i halsen, dermed kan han ikke bade. Han kan heller ikke styre armene selv.

– Vil bekjempe fordommer

I dag har sønnen over 47.000 stemmer, og leder med over 20.000 stemmer på neste barn i Lano-konkurransen.

– Det er helt vilt. I starten var jeg helt ekstatisk, men nå er jeg helt overgitt. Jeg har ikke ord. Det er bare helt wow, sier Larssen til NRK.no

For mora handler kampen om mer enn bare heder og ære..

– Jeg har aldri sett noen andre funksjonshemmede barn, eller annerledesbarn som jeg kaller det, i slike konkurranser. Og da tenkte jeg at det hadde vært veldig morsomt om han i det minst kom høyt opp i konkurransen.

– Mikael er verdens peneste unge, og det hadde vært veldig morsomt om en ikke-standard Lano-unge hadde vunnet. Det har aldri skjedd før.

Se flere bilder av den stolte mora i supportergruppa på Facebook.

Hets på nett

Hjemme på Sortland har hun kun fått skryt, men på nettet og sønnens fanside på facebook har tilbakemeldingene vært delte. Mange mener han ikke har noe i konkurransen å gjøre, selv om reglene ikke sier noe om badebilde er et krav.

– Det virker som folk har en del fordommer mot funksjonshemmede barn, og det hadde vært veldig stort om han vant. Kanskje vil folk se på annerledes-barn med et litt mer åpent sinn, sier Larssen til NRK.no.

– Det er ekkelt å lese, det stikker litt i hjertet. Man skulle ikke tro det var voksne mennesker som skriver en del av karakteristikkene.

Blir stolt Lano-mor

For mora til den mulige Lano-ungen vil det være en drøm å få sønnen på Lano-refilen.

– Ja, jeg ville blitt utrolig stolt. Det hadde vært kjempemorsomt. Jeg sjekker nettsida til Lano hver dag.

Sønnen har en såpass stor hjerneskade at han ikke får med seg av mye av konkurransen, men mora forteller han likevel hvordan det går i konkurransen.

FFO: – Tøft gjort av mora

Jarl Ovesen

Jarl Ovesen

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Jarl Ovesen, assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesforbund, er imponert over at Mikael leder så kraftig.

– Hun utretter mye når hun våger å melde sønnen på konkurransen. Vi trenger flere foreldre til funksjonshemmede barn som utfordrer tradisjonelle oppfatninger og holdninger, også hvem som er Lano-unge.

Ekspert: – Lano tatt på senga

Hans Mathias Tjømøe, markedsføringsekspert på BI, har selv jobbet med Lano for noen år siden. Han tror Lilleborg, som produserer Lano, ikke helt hadde tenkt på problemet med at ikke alle barn er like billedskjønne.

– Lano sitter litt i saksa, for det gjelder å gjøre emballasjen innbydende og attraktiv. Pakkene må snakke til deg i butikken, sier Tjømøe til NRK.no

Han sier samfunnet har vært veldig skjønnhetsorientert og at Lano tidligere har fjernet ei mor fra et bilde, fordi barnet var pent, men ikke mora.

– Funksjonshemmede barn er ikke alltid like billedskjønne, det må vi kunne si. Men nå er stilen mer glimt i øyet. Samtidig er det inn i tiden å vise sosialt ansvar. Lilleborg er en av Norges beste markedsførere, og jeg tror de er i stand til å snu dette til noe positivt.

Tror ikke Lilleborg tør manipulere stemmer

Lilleborg skal nå avholde fylkesvise finaler. Deretter venter en nasjonal finale til høsten.

– Selskapet vil nok heller prøve å gjøre dette til sin fordel, for å vise hvor flinke de er. Det er i tråd med trendene.

– Jeg tror ikke de tør å endre stemmetallet for å unngå at gutten vinner, sier Tjømoe.

Lano sier til NRK P1 og programmet Her og Nå at de synes det er fint at Mikael er påmeldt, og de lover at den med flest stemmer vinner.