NRK Meny
Normal

– Et stykke kultur vi nordlendinger må ta med oss videre

I to måneder har forestillinga Vett og Uvett turnert for fulle hus i Nordland. – Det viser at dette er et stykke kultur vi må ha med oss videre, mener publikummer Trond Ursin.

Forventningene var høye da Nordland Teater hadde premiere på «Vett og Uvett». Men etter en omfattende turne med fulle hus og ekstraforestillinger, er det avslappet gjeng som gjør seg klar til nok en forestilling i Bodø kulturhus.

– Det er nesten litt komisk. I alle de årene Kristian Winther og jeg har turnert sammen rundt i dette fylket, opplever vi at publikum kommer på forestillingen våre. Men det er klart vi gleder seg over de gode besøkstallene, sier Gudmund Gulljord.

Reise i vår egen identitet

Sammen med Winther, Linda Mathisen og Anders Dahlberg spiller han i forestillingen som er basert på boka som alle nordlendinger over en viss alder har et forhold til.

– Dette er en reise tilbake i min kultur og identitet, sier skuespiller Anders Dahlberg, opprinnelig bodøværing og frilanser i Oslo.

Skuespillerne har fått i oppgave å formidle nordnorske historier samlet inn på 20-tallet og utgitt i bokform i 1942. Rammene er enkle: svarte scenetepper, like klær og ingen rekvisitter bortsett fra en stubbe og litt «stæsj» som parykk og løstenner.

Ikke gapskratt

Det går fort i svingene, med tette innslag uten pause. Og skuespillerne advarer mot å tro at dette er en rein humorforestilling hvor publikum vil le seg skakk.

– Humoren er underfundig, så det går mest i humring. Men noe er veldig morsomt, sier Kristian Winther.

Vett og uvett er kalt den nordnorske humorbibelen, en hyllest til det fargerike nordnorske språket og kulturen.

– Egentlig er det alvorsbibel, en slags alvors-koran. Det som er morsomt er nettopp alvoret, sier Winther og trekker fram bokas den evne til å formidle poesi. Og overdrivelsene i den nordnorske humoren.

Linda Mathisen blir av kollegene kalt det kvinnelige alibiet, og legger ikke skjul på at det har vært et høyt testosteronnivå på turneen.

– Men jeg har hatt det veldig fint, dette er ålreite karer.

Publikum fornøyd

Publikum på Vett og Uvett

Erik Andre Sølvberg og Trond Ursin storkoste seg under forestillinga ...

Foto: Tord Øverås/Pressefoto

Det synes også publikum, som NRK møtte etter den første ekstraforestillingen i Bodø lørdag kveld.

– Glimrende. Men dialekten tror jeg ingen andre enn nordlendinger forstår, sier Erik Andre Sølvberg.

Trond Ursin var imponert over hvor mye skuespillerne hadde greid å få ut av det tradisjonsrike materialet.

– Det var gode figurer og god mimikk. Det er et stykke kultur, visstnok gammel, men vi må ha den med oss videre.

Publikum på Vett og Uvett i Bodø Kulturhus

... og de var ikke de eneste.

Foto: Tord Øverås/Pressefoto