Full splittelse i betent sykehuskonflikt – ledere forlot møte i protest

Sykehusleder fra Sandnessjøen skal ha blitt kritisert foran 100 ansatte på budsjettmøte. Tillitsvalgte reagerer sterkt på at administrerende direktør ikke grep inn mot det de mener er brudd på arbeidsmiljøloven.

Svein Arne Monsen, anestesilege Helgelandssykehuset

Områdesjef Svein Arne Monsen er for øyeblikket i oppsigelsestid. Han sa opp sitt lederverv på sykehuset i Sandnessjøen i protest i april.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Konflikten rundt valg av nytt akuttsykehus på Helgeland fortsetter.

En ressursgruppe har pekt på Mo i Rana som det beste stedet for et nytt sykehus. Sør i regionen er de redde for at det betyr at sykehusene i Mosjøen og Sandnessjøen blir lagt ned.

At konflikten er betent, kommer fram i et brev NRK har fått tilgang til. Her reagerer tillitsvalgte sterkt på en hendelse skal ha funnet sted under sykehusets budsjettseminar i forrige uke.

I brevet skriver de at Svein Arne Monsen ble kritisert foran nærmere 100 ansatte. Monsen har tidligere varslet om det han mener er en uryddig prosess.

Personen som fremførte kritikken har et lederverv på sykehuset på Mo.

De tillitsvalgte er kritiske til at administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdóttir ikke stoppet hendelsen.

De mener det er et brudd på arbeidsmiljøloven, og at det må opprettes personalsak. I brevet kan man lese:

Lederen og tre andre ansatte fra sykehuset på Mo skal videre ha forlatt i protest som følge av at Monsen var på seminaret.

Ifølge Vefsn No skal Gunnlaugsdottir ha visst om protesten før den fant sted. Hun skal ha blitt informert av enhetsdirektør Beate Aspdal.

Monsen er avgående områdesjef for kirurgavdelingen på Sandnessjøen sykehus. I april sa han opp ledervervet ved sykehuset i protest.

Vil ikke kommentere

Brevet er sendt av tillitsvalgte Anders Stokka Ringkjøb fra Fagforbundet og Dag Christian Johansen fra Norsk Sykepleierforbund.

– I henhold til taushetsplikten og unndragelse for offentligheten er det vi tillitsvalgte selv som har bedt om at brevet unntas offentligheten.

– Ut over dette har jeg på nåværende tidspunkt ingen ytterligere kommentarer, skriver Ringkjøb i en e-post til NRK.

Monsen har sagt at man ikke har blitt hørt i Sandnessjøen og Mosjøen. 20 tillitsvalgte anklaget i april ledelsen for å holde informasjon skjult for de mindre sykehusene.

Monsen vil ikke kommentere denne saken før hans varsel har blitt behandlet.

Brudd på loven

Kapittel 2 A-2 i arbeidsmiljøloven sier at «gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsler [ ...] er forbudt.»

Torunn Meosli (Arbeidstilsynet)

Bildetekst: Torunn Meosli i Arbeidstilsynet sier at det er arbeidsgivers plikt å risikovurdere varslers situasjon.

Torunn Meosli i Arbeidstilsynet sier at det på generelt grunnlag er arbeidsgivers ansvar å sikre at gjengjeldelse ikke skjer. Hun er seniorrådgiver for veiledning i varsling.

– Enhver sanksjon som kan sees som en følge av – eller reaksjon på – en varsling er omfattet av forbudet mot gjengjeldelse. Uansett hvem i virksomheten gjengjeldelsen kommer fra.

Helgelandssykehuset vil ikke kommentere noe av det som skjedde på møtet.

– Vi kommenterer ikke saker eller innhold fra interne møter, sier kommunikasjonssjef Tore Bratt i en uttalelse til NRK.