Full splid om regionreformen blant nordnorske politikere

Det er stor uenighet om regionreformen på den nordnorske benken på Stortinget. Det viser en kartlegging NRK har gjort.

Laster kart, vennligst vent...

Ett eller tre fylker som i dag? De nordnorske stortingspolitikerne er ikke helt enige.

Alle fra representantene fra Troms står samlet om å ønske seg ett fylke i Nord-Norge, mens de fleste i Nordland og Finnmark fortsatt vil ha tre fylker.

– Det beste vil være at landsdelen samler seg. Det er mer som forener oss, enn det er som splitter oss, sier Kent Gudmundsen fra Høyre.

Det er Arbeiderpartiets Tove Karoline Knutsen helt enig med ham i.

– Jeg legger ikke skjul på at jeg hører til dem som tenker at det vil være veldig flott med en nordnorsk region, sier hun.

– Kartet er bra som det er

Politikerne i Nordland er ikke like enige som sine kolleger i nabofylket.

Fem av ni er helt klar på at de vil beholde dagens tre fylker. To fra Arbeiderpartiet er åpne for sammenslåing, og i Fremskrittspartiet vil de ideelt sett ha en region, men de lander likevel på tre.

– Kartet over Nord-Norge ser brukbart ut slik som det er nå. Avstandene og størrelsen gjør at Nordland må være for seg selv, sier Kjell-Idar Juvik fra Ap.

Høyres Odd Henriksen vil ha en eller to regioner, mens Margunn Ebbesen er den eneste som er tydelig på ett samla Nord-Norge.

– Her har vi gått i skyttergraven alle sammen, i stedet for å ta den overordnede diskusjonen om hvordan vi kan få en sterkt landsdel, sier Ebbesen fra Høyre.

I dag skal spørsmålet om regionreformen behandles på fylkestinget i Bodø.

Stor og sterk

På Finnmarksbenken på Stortinget er fire av fem representanter tydelig på at de vil sitte stille i båten og beholde dagens tre fylker.

Bare Høyres representant Frank Bakke-Jensen vil ha en region.

Kåre Simensen fra Ap blir provosert over argumentet som flere bruker, nemlig at Nord-Norge blir sterkere hvis fylkene slås sammen.

– Ja, hvis du er stor og sterk blir stemmen din hørt i Oslo. Har du hørt på maken? Jeg kan ikke se for meg et parti eller ei regjering som ikke tar hensyn til hele landet.

– Vi svikter folket

Regjeringens mål er at dagens 19 fylker i fremtiden skal bli til ti regioner. Lenger sør i landet er de godt i gang med å slå seg sammen.

SVs eneste stortingsrepresentant fra landsdelen, Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms liker dårlig at politikerne i Norland og Finnmark stritter imot.

– Hvis vi ikke skjerper oss og innser alvoret i situasjonen, så svikter vi egentlig folk i hele landsdelen, sier Knag Fylkesnes.