Hopp til innhold

Full splid i Senterpartiet i sykehussaken: – Vi har ikke blitt hørt

Sju Sp-ordførere på Helgeland er på kollisjonskurs med både fylkespartiet, stortingsgruppa og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om sykehus på Helgeland. – Vi føler oss overkjørt. Det er skuffende, sier Sp-ordfører.

Berit Hundåla, ordfører Vefsn

TRASIG: – Vi er 12 kommuner. Det er flertallet av befolkningen på Helgeland. Men vi føler vi ikke blir hørt, sier Berit Hundåla. 

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Vi er 12 kommuner. Det er flertallet av befolkningen på Helgeland. Vi mener vi skal bli lyttet til. Men vi blir ikke blir hørt, sier ordfører Berit Hundåla (Sp) i Vefsn.

Denne uka overrasket de 12 ordførerne i kommunene sør i regionen med en felles pressemelding om at de var blitt enige: Et nytt, stort akuttsykehus bør ligge i «Sandnessjøen og omegn».

Sju av ordførerne er fra Senterpartiet, som gjorde et brakvalg på Helgeland. Både Vefsn, Alstahaug, Brønnøy, Grane, Hattfjelldal, Dønna og Vevelstad.

– Skal vi greie å få et fullt akuttsykehus med fødeavdeling på vi samle det på et sted, sier Vefsn-ordfører Berit Hundåla.

På kollisjonskurs

Allerede under valgkampen uttalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at en to-sykehusmodell var det beste for Helgeland.

I dag besøkte Sp-lederen Helgeland. Her står han fast på at to sykehus er det beste for regionen.

Trygve Slagsvold Vedum

Sju Sp-ordførere på Helgeland er på kollisjonskurs med sitt eget fylkesparti, stortingsgruppe og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. 

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Nordland Senterparti går for å utrede to akuttsykehus. Det er det vi har foreslått i Stortinget.

Han har fått med seg nyheten at sju av partiets ordførere er på kollisjonskurs med moderpartiet.

– Det har jeg respekt for. Alle er redd for å miste sitt sykehus, enten det er i Rana, Sandnessjøen eller et sted midt imellom.

Følte seg overkjørt

Tovåsen i Leirfjord

Ordførerne ønsker at sykehuset skal bygges i området der fylkesvei 78 og fylkesvei 17 møter hverandre i Leirfjord.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Hundåla sier dette synet ikke rimer med Sp-lagene på Midt- og Sør-Helgeland.

– Da representantforslaget i Stortinget kom, prøvde vi å få en dialog med stortingsgruppa. Vi skjønte det kom til å bli nedstemt. Men vi nådde ikke fram, sier Hundåla.

Tre skal bli til ett

I dag er det tre sykehus i regionen. I Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen. I fremtiden skal det enten være ett stort sykehus eller et stort og et lite.

De 12 ordførerne ønsker ett stort akuttsykehus og inntil tre distriktsmedisinske sentre.

Og med sykehus i Leirfjord, mener ordførerne at det holder med to distriktsmedisinske sentre. Et i Brønnøysund og et i Mo i Rana.

– Har ulike roller

Vedum forklarer uenigheten med at ordførerne har ulike roller.

– Den enkelte ordfører må forholde seg til rammene helseforetak og regjering til enhver tid legger. Hvis beskjeden derfra er at det bare er mulig å bygge ett sykehus vil de prøve å sikre mest mulig trygghet rundt det sykehuset som er nærmest sine innbyggere, sier Vedum.

Vedum og bunadene

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har flere ganger besøkt Helgeland. Her møter han Bunadsgeriljaen i Sandnessjøen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

To uavhengige ekspertgrupper har pekt på Mo i Rana som det beste stedet for ett stort sykehus på Helgeland.

Torsdag om to uker skal administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdóttir ved Helgelandssykehuset komme med sin anbefaling.

Deretter skal styret i Helse Nord behandle saken før helseminister Bent Høie (H) fatter en endelig beslutning om framtidens sykehus på Helgeland.

Vedum håper helseministeren havner på to akuttsykehus på Helgeland.

– Vi er opptatt av god føde- og akuttberedskap i denne regionen. Med de enorme avstandene som er i Nordland, spesielt på vinterstid, bør man gå en ekstra runde på å se om man bør ha to sykehus istedenfor ett.

Høie: – Senterpartiet skader den lokale sykehus-prosessen

I en kommentar til avisen Nationen i dag sier helseminister Bent Høie Senterpartiet ødelegger den lokale sykehus-prosessen.

Senterpartiets stortingsgruppe ville tvunget fram en Oslo-løsning som Helgeland ikke vil ha, sier han.

Det er i dag sykehus i Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen. Nå vil 12 ordførere på Helgeland at et nytt sykehus skal legges til Tovåsen i Leirfjord.