Hopp til innhold

Full pensjon når hun er 48

Stortingsrepresentant Anna Ljunggren (24) kan gå av med Stortingets gullpensjon når hun er 48.

Anna Ljunggren, stortingsrepresentant

TENKER IKKE PÅ PENSJONISTTILVÆRELSEN: - Det er ikke mye fristende å være pensjonist som 48-åring, mener stortingsrepresentantAnna Ljunggren (Ap).

Foto: Arbeiderpartiet

- Men det har jeg ikke tenkt å gjøre, sier den unge Ap-representanten var Narvik til Aftenposten .

Da hun ble valgt inn på Sortinget for tre år siden var hun tidenes yngste kvinne og tidenens nest yngste stortingsrepresentant. Og dersom hun får fornyet tillit fra nordlendingene i fem stortingsperioder til, blir hun også den representanten som får best nytte av pensjonsordningen til Stortinget, ifølge avisen.

Men pensjon er foreløpig ikke tema for Anna Ljunggren. Hun bedyrer at det ikke er en del av motivasjonen for å være stortingsrepresentant.

- Nei, overhodet ikke. Det er ikke mye fristende å være pensjonist som 48-åring. Jeg kan ikke tenke meg å traske rundt på kjøpesenteret. Eller gå hjemme og vaske hus, eller å sitte og se på Dr.Phil. Det frister ikke meg spesielt mye, sier Ljunggren.

Hun synes det er viktig at man gjør noe av verdi når man er 48 år.

- Det er viktig for samfunnet at alle jobber lengst mulig, uavhengig av gode ordninger, sier Ljunggren til avisen.

Få kvalifiserer til gullpensjon

Nesten en firedel av de folkevalgte har frasagt seg gjenvalg og forsvinner fra Stortinget etter valget neste høst. I Nordland er det Hill-Marta Solberg (Ap), som gir seg etter tre perioder. Hun blir ny fylkesmann i Nordland. Torny Pedersen (Ap) gir seg etter tre perioder, mens Alf Ivar Samuelsen gir seg etter en periode. Åsa Elvik (SV) gir seg etter to perioder.

Bare et fåtall av de rundt 40 representantene som neste år takker dor seg kvalifiserer til Stortingets gullpensjon.

Mange kjente politikerfjes forlater Løvebakken, men selv om de har vært i offentlighetens lys i en «menneskealder», vil svært få kvalifisere til den såkalte gullpensjonen. Selv med tre-fire perioder bak seg på Stortinget, er mange for unge til å få dette godet. I praksis må en representant være godt over 50 år og i tillegg ha fem-seks perioder bak seg på tinget for å nå det magiske tallet 75.

Pensjonsstorm

Etter de siste dagers pensjonsstorm er det nærmest opplest og vedtatt at tidligpensjonsordningen for stortingsrepresentanter, statsråder og høyesterettsdommere blir justert ned til et folkelig nivå. Og det lenge før pensjonsutvalget under ledelse av fylkesmann Sigbjørn Johnsen har levert noe som helst av tilrådinger.

– Vi må innvilge pensjoner etter det regelverk som til enhver tid gjelder. Det betyr at de som forlater Stortinget etter valget, og som kvalifiserer til tidligpensjon, vil få den innvilget med de plikter og rettigheter som følger med, sier lederen av Stortingets pensjonsstyre, Sigvald Oppebøen Hansen (Ap).

Pensjonsutvalget, som er oppnevnt av Stortingets presidentskap, vil først levere sin innstilling i løpet av høsten/vinteren. Deretter skal saken fremmes for Stortinget. Den nye pensjonsordningen for de folkevalgte vil bli tilpasset den moderniserte folketrygden og tre i kraft samtidig fra nyåret 2010.