Hopp til innhold

Full måneformørkelse – på årets svarteste dag

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tirsdag krysser Thommy Dahl Olsen alt av linser og kikkerter for godvær. Vintersolverv og måneformørkelse samme døgn er en ytterst sjelden begivenhet.

Thommy Dahl Olsen

OPPLEVELSE: Thommy Dahl Olsen, erfaren fotograf i de øvre skikt.

– Kom dere ut og se! Dette kan bli riktig vakkert, oppfordrer Dahl Olsen, hobbyastronom i Svolvær, som i mange år har studert himmellegemer – og fotografert.

En vanlig prismekikkert er nok til å se godt.

3D-effekt

– Det kan være litt av et skue. Ved total måneformørkelse oppstår en tre-dimensjonal effekt, sier Dahl Olsen, som mener dette lar seg se på fotografiet til denne artikkelen, som han tok i Alta i mars 2007.

Tirsdag morgen 21. desember inntrer måneformørkelsen, i det jorda skygger for sollyset til månen. Dette skjer over flere timer, med total måneformørkelse klokken 08:40.

Mange blinkskudd

Dahl Olsen monterer kameraet på stjernekikkerten når han jakter på sine blinkskudd, og han har publisert mange bilder i tidsskrifter og på nettsteder som er spesialiserte på astronomi.

– Nå håper jeg på godvær og nye muligheter tirsdag, uten at vintersolvervet betyr noe fra eller til for selve fotograferingen. Men dette er jo et artig sammentreff.

Dess mørkere, dess bedre

Og så håper han på en vinter med mange klarværskvelder, for gode observasjoner og sjanser for spesielle bilder; og at disse kveldene kommer når det ikke er måneskinn, eller nordlys.

Lyset vanskeliggjør nemlig observasjoner av de lyssvake objektene som er langt borte.

Måneformørkelse

STEMNING: Stemning under måneformørkelse 6.-7. mars 2007, sett fra Alta.

Foto: Thommy Dahl Olsen

– Dette er såkalte «deep sky»-objekter, som er galakser, stjernehoper, stjernetåker, rester av novaer - omtrent alt annet enn månen og planetene, utdyper Dahl Olsen.

– Hva blir neste begivenhet på himmelhvelvingen?

– Solformørkelse, allerede 4.januar... skjønt vi går glipp av dette i Nord-Norge, for da har vi jo ikke sol uansett. Men sørpå kan de få dette med seg.

Under tirsdagens måneformørkelse er det derimot Nord-Norge som er i den ideelle posisjonen.

Og så «snur sola»

Vintersolverv er gjerne i dagligspråket den dagen ”sola snur”.

Tidspunktet for vintersolvervet denne gangen er klokken 00:38 den 22.desember. Det vil si 15 timer og 58 minutter etter den totale måneformørkelsen, som altså inntreffer klokken 08:40.

Måneformørkelse august 2008

DOBBELT MØRKE: Måneformørkelse har alltid fenget. Denne gangen kommer den på årets svarteste dag.

Foto: NRK, Audun Kristiansen