NRK Meny
Normal

Full forvirring om pris for ny flyplass i Sandnessjøen

Ordførerne i Alstahaug, Leirfjord, Herøy, og Dønna hevdet mandag at en ny flyplass på Stokka i Sandnessjøen vil koste halvparten av det en ny flyplass i Mo i Rana vil koste. I dag er det full forvirring rundt anslaget.

Forvirring rundt flyplasspris

Hald-kommunene gikk i dag ut med en pressemelding hvor de presiserte at konsulentselskapet Asplan Viak ikke har konkludert med at Stokka er et billigere alternativ enn Hauan.

På en pressekonferanse mandag hevdet ordførerne i de såkalte Hald-kommunene at en utbygging av ny flyplass i Sandnessjøen ville bli 510 millioner kroner billigere enn en ny flyplass på Hauan i Rana.

– En halv milliard billigere

Det er konsulentfirmaet Asplan Viak som står bak rapporten ordførerne har hentet tallene sine fra.

– Asplan Viak er det samme selskapet som Polarsirkelen lufthavn bruker og vi er rimelig trygge på at det er et seriøst firma. I regnestykket kommer vi ut en halv milliard billigere enn Hauan, sa Herøy-ordfører Arnt Frode Jensen til NRK i går.

Han er leder for styringsgruppen som har bestilt mulighetsstudiet fra konsulentselskapet.

(artikkelen fortsetter under)

Ordførerne i Hald-kommunene

Mandag presenterte ordførerne i Hald-kommunene den nye rapporten fra Asplan Viak. Fra venstre, Bård Anders Langø, Arnt Frode Jensen, Anne Sofie Sand Mathisen og Magnar Johnsen

Foto: Frank Nygård / NRK

Full forvirring rundt tallene

Men i dag hersker det full forvirring om hva som er de riktige tallene. I en pressemelding innrømmer ordførerne i Alstahaug, Dønna, Leirfjord, og Herøy at det er de selv som har regnet seg fram til kostnadsforskjellene for de to flyplassene i Rana og Sandnessjøen.

– Tallene som er lagt fram av Asplan Viak når det gjelder Stokka er på 1,1 milliarder kroner. Vi har sett på hvilke muligheter man har når det gjelder bygningsmassen på Stokka kontra alt som må bygges nytt på Hauan. Dette totalbildet er omtrent en halv milliard, sier Jensen til NRK.no tirsdag.

Styringsgruppen skriver i pressemeldingen at de har gjort vurderinger av enkelte kostnadselementer. Dette gjelder blant annet kostnader knyttet til bygg og vei forbi flyplassen.

Men er dette tall dere i styringsgruppen har regnet dere fram til selv?

– Nei, det må jeg presisere. Det Asplan Viak har kommet med er 1,1 milliarder for Sandnessjøen kontra 1,4 milliarder for Hauan.

Vil ikke kommentere

I pressemeldingen presiseres det at Asplan Viak ikke har gjort noen sammenligning eller vurdering mot kostnader for andre flyplasser, noe som heller ikke har vært oppdraget deres.

Asplan Viak, og rådgiver Arne Leif Ørnes, vil ikke kommentere NRKs opplysninger, men bekrefter at Avinor har bedt om en kopi av rapporten.

Den endelige rapporten fra Asplan Viak ventes framlagt om en uke.