Hopp til innhold

Frykter Thea (5) fikk sovesyke av svineinfluensa-vaksine

I desember i 2009 fikk Thea svineinfluensa-vaksinen. Siden da har femåringen vært svært syk og sovet 18 timer i døgnet.

Therese Leone og per Kristian Strand med datteren Thea

DATTEREN SYK: I over ett år har familien fra Sulitjelma i Nordland kjempet for å få hjelp til datteren som har fått den sjeldne og alvorlige søvnsykdommen.

Foto: Christine Karijord, Saltenposten

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I over ett år har familien fra Sulitjelma i Nordland kjempet for å få hjelp til datteren som har fått den sjeldne og alvorlige søvnsykdommen.

– Vi har vært desperate. Først for å bli trodd. Deretter for å få hjelp, sier Theas foreldre Therese Leone og Per Kristian Strand til Saltenposten.

Ble syk etter svineinfluensa-sprøyte

Like etter at jenta hadde fått vaksinen for litt over ett år siden, fikk hun kraftig influensa ved juletider. Etter noen dager med kraftig feber ble hun frisk, men ville bare sove.

– Hun var trøtt hele tiden, og sovnet på alle mulige steder. I barnehagen og mens hun satt på do. Det ble lengre søvn, og hun sovnet til merkelige tider og på merkelige steder, forteller pappa Per Kristian Strand til NRK.no.

Utagerende

Og når foreldrene prøver å vekke henne, reagerer hun med sinne.

– Hun blir hissig når vi forsøker å vekke henne, og det ble hun aldri før hun ble syk, sier faren.

Fem tilfeller i Norge

Ifølge Legemiddelverket er Thea ett av fem barn som har fått påvist narkolepsi.

I Finland er situasjonen en annen. Finske helsemyndigheter stanset i fjor vaksineringen mot svineinfluensa for å finne ut om det er noen sammenheng mellom vaksinering og sykdommen narkolepsi, etter at uvanlig mange barn har fått denne diagnosen.

– Selve sammenhengen mellom sykdommen og vaksinen tenkte vi ikke på før vi oppdaget det som skjedde i Finland i media i sommer, sier Strand.

Norge i tenkeboksen

Det er også kommet meldinger om narkolepsi i Tyskland og England. Legemiddelmyndighetene i 19 europeiske land driver nå og kartlegger narkolepsi-tilfeller og svineinfluensa-vaksine.

Om lag 45 prosent av Norges befolkning har tatt vaksinen mot svineinfluensa, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Vi ser fortsatt situasjonen an, Men foreløpig er det ikke påvist noen sammenheng mellom vaksinen og barn som har utviklet narkolepsi, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.no.

Vil til bunns i saka

Legemiddelverket foretar nå flere vitenskapelige undersøkelser. Og de ber norske leger om å melde fra om narkolepsi.

– Vi kan berolige med at det ikke har vært ei økning i antall tilfeller av narkolepsi. Nå er det kommet andre vaksiner. Men vi vil komme til bunns i saka, og samarbeider med myndighetene både i Sverige og Finland. Vi er selvfølgelig veldig lei oss hvis noen har utviklet narkolepsi som følge av vaksinen, sier Madsen.

Følte vaksine-press

For familien i Sulitjelma er tilværelsen ikke som før etter at Thea ble syk.

– Vi må ta hensyn til at hun er syk og legge om rytmen, sier Per Kristian Strand.

Strand forteller at de stilte spørsmål i forkant av vaksinen.

– Vi følte absolutt et press. Sulitjelma er et lite sted, og da vi stilte spørsmål om vaksinen, ble vi sett rart på. Vi føler at vi ble pådytta vaksinen av helsemyndighetene, så vi håper at Theas sykdom ikke skyldes den, sier pappa Per Kristian Strand.