Hopp til innhold

Frykter turister skal rive hornene av Svolværgeita

Utenlandske turister har spent kraftige stålvaiere i hornene på Svolværgeita for å balansere på line. – Morsom egotripp for dem, men katastrofale følger for fjellet dersom det hadde gått galt, skriver sjokkerte lofotværinger i sosiale medier.

Monterte stålvaiere i Svolværgeita for å gå på line

LINEDANSERE PÅ SVOLVÆRGEITA: Da folk i Svolvær oppdaget en gjeng utenlandske turister spenne opp stålvaiere mellom Svolværgeita og fjellmassivet bak, ble de bekymret for at dette kunne få hornene til å falle ned fra fjellet.

Foto: Fredrik Worren

Folk i Svolvær sperret øynene opp da flere personer balanserte på line mellom Svolværgeita og fjellmassivet bak. Kraftige stålvaiere var spent opp og festet i Svolværgeitas horn, og mange var bekymret for at dette kunne få hornene til å falle ned fra fjellet.

På line på Svolværgeita

Folk i Svolvær sperret øynene opp da flere personer balanserte på line mellom Svolværgeita og fjellmassivet bak.

Foto: Geir Rune Holm
Kommentarer om Svolværgeita

Diskusjonen om linestuntet på Svolværgeita raser i sosiale medier.

I 2007 løsnet ei steinblokk fra Lillehornet på Svolværgeita i Lofoten. Geologundersøkelser i etterkant påviste at det er sprekkdannelser i fjellet, sier teknisk sjef Svein Christiansen i Vågan kommune.

Svolværgeita 355 meter over havet er et yndet sted for fjellklatrere. Opp gjennom årene har klatrere fra hele verden hoppet mellom hornene. I sommer har Svolværgeita fått ekstra mye oppmerksomhet etter at våghalser hoppet salto med halvskru og på sykkel i fjellformasjonen.

Men i motsetning til de spektakulære hoppene, vekker det siste stuntet alvorlig bekymring blant lokalbefolkningen.

– Folk spør om Svolværgeita tåler en slik påkjenning rent mekanisk. Det er et solid fjell, men vi vet ikke om det vil tåle alle mulige mekaniske påkjenninger. Det å spenne opp liner, virker ganske risikabelt, sier Svein Christiansen i Vågan kommune.

Han er mest bekymret for stabiliteten på Lillhornet, som er det nordlige av Svolværgeitas to horn.

– Vaieren er festet midt på Lillehornet. Vi er kritisk til hvorvidt dette er fornuftig i forhold til bæreevne, sier han.

– Et skrekkscenario

Med over 500 turer på Svolværgeita er Geir Rune Holm fra Svolvær muligens den som kjenner Svolværgeita aller best.

– Det var spennende å se at det gikk to personer på line fra Fløyfjellet og inn mot hornene. Men da jeg så de hadde spent slyngebånd rundt begge hornene, ble jeg betenkt. Når man går på stram line oppstår det et press på sikringene, sier han.

Han forstår godt at folk er redde for at hornene på Svolværgeita skal falle ned.

– Svolværgeita er byens og Lofotens varemerke. Ingen vil se at den ødelegges.

Vil vurdere forbud

Geir Rune Holm

– Svolværgeita er byens og Lofotens varemerke. Ingen vil se at den ødelegges, sier fjellguide Geir Rune Holm.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Kommunen vil nå se på hvilke muligheter som finnes for regulere turisttrafikken i fjellet

– Jeg er ikke så opptatt av å forby alt mulig. Men dersom det viser seg at monteringen av vaierne går på akkord med fjellets bæreevne og sikkerhet, må vi må undersøke om kommunen på en eller annen måte kan vurdere forbud.

Vågan kommune vil også undersøke hvordan sprekkene i fjellet blir påvirket av at det spennes opp vaiere over hornene.

– Vi skal se på hvilke krefter som virker inn. Vi må også drøfte om vi skal stille krav til dem som skal gjøre disse spektakulære stuntene. Det betyr at dersom man skal utføre stunt på geita, må man søke om tillatelse først. Vi ønsker ikke å miste noen av de to hornene, sier teknisk jeg Svein Christiansen.

Monterte stålbolter i Svolværgeita

SPREKKER: I 2007 løsnet ei steinblokk fra Lillehornet på Svolværgeita i Lofoten. Geologundersøkelser i etterkant påviste at det er sprekkdannelser i fjellet.

Foto: Vågan kommune