Hopp til innhold

Frykter sosial dumping av sjøfolk

Sjømansforbundet alarmerer nå LO og politikere for å få endret innholdet i anbudspapirene for kystruten med båt mellom Kirkenes og Bergen.

MS Polarlys og MS Richard With

FRYKTER SOSIAL DUMPING: Sjømandsforbundet frykter at arbeidsfolk skal havne på billigsalg dersom ikke anbudskriteriene for den nye kystruten forandres.

Foto: Atle Markeng / NRK

Nestleder i Sjømannsforbundet, Johnny Hansen, frykter sosial dumping av sjøfolk. Nå slår han alarm overfor politikere og LO.

Åpning for lave lønninger

– Vi aksjonerer fordi vi frykter at arbeidsfolk skal havne på billigsalg nok en gang, sier Hansen.

Hansen viser til at det i anbudsdokumentene ikke blir stilt krav til norske lønns- og arbeidsforhold for den delen av arbeidsstokken om bord i båtene som utfører servicejobber.

– Dette gir åpning for andre avlønninger for den delen av arbeidsstokken, sier han.

Tåler ikke en ny sak

Sjømannsforbundet mener anbudskriteriene for den nye kystruten bør forandres, og siden kystruten er Norges riksvei nummer en, og en stor turistmagnet, er ingen tjent med at det legges opp til utnytting av arbeidskraft.

– Regjeringen tåler ikke en ny sak der det offentlige legger til rette for at arbeidskraft havner på billigsalg, sier Hansen.

Hurtigruten kan få konkurranse

Samferdselsdepartementet sendte tidligere i sommer ut kriteriene for kystruten, som i dag driftes av Hurtigruten.

Den nye anbudsperioden vil gjelde fra 2013, og Hurtigruten kan få konkurranse fra andre dersom konsesjonskravene legger til rette for billig drift.