Bjørn påkjørt: – Aldri vært borti lignende

Politiet fraråder folk å ferdes i området mellom Storjord og Borkamo etter at et vogntog traff en bjørn i Saltdal i natt.

Leter etter bjørn i Saltdal

En hundeekvipasje er sendt ut for å lete etter bjørnen som ble påkjørt i Saltdal.

Foto: Vegard Pedersen / SNO

Nødetatene fikk melding om påkjørselen klokken 01.25 i natt. En trailersjåfør ringte inn og sa at en bjørn hadde løpt inn i siden av kjøretøyet hans, og at han så i bakspeilet at bjørnen hadde rullet rundt før den stakk av til skogs.

– Statens Naturoppsyn snakket med føreren og søkte deretter etter spor uten hell. Vi er foreløpig usikre på hvordan tilstanden til bjørnen er, sier rådgiver hos Fylkesmannen i Nordland, Øyvind Skogstad til NRK.no.

Ulykken skjedde i Saltdal i Nordland, rett nord for Storjord Camping. Fylkesmannen setter inn hundeekvipasje i søket etter den trolig skadde bjørnen.

Øyvind Skogstad

Øyvind Skogstad oppfordrer folk til å høre på politiets advarsel.

Foto: Privat

– Vi har tett kontakt med politi og kommunale skadefellingslag som klare til å bistå. Hvis vi finner bjørnen må vi vurdere hva vi skal gjøre videre.

Politiet har nå avsluttet søket etter bjørnen.

– Vi har funnet spor etter bjørnen, men vi tror at den nå har forlatt området, sier operasjonsleder Rune Danielsen ved Salten politidistrikt.

Politiet mener det ikke er grunn til å tro at bjørnen er hardt skadd.

– Det er ingenting som tilsier at bjørnen skal være alvorlig skadet og fraråder ikke lengre folk mot å bevege seg i området mellom Storjord og Borkamo, sier han.

– Sjelden melding å få

Rent fysisk består en hundeekvipasje av en person med en hund som er spesialtrent i å oppdage spor. Hundeføreren har også med seg en skytter.

– Her er det ikke snakk om en klassisk påkjørsel. Føreren sier at bjørnen løp inn i siden av vogntoget. Derfor er det vanskelig for oss å vite om den er skadet, død eller i live.

Det er ikke ofte Fylkesmannen får beskjed om at bjørn blir påkjørt. Oftest gjelder slike meldinger gauper eller lignende.

– Dette er første gang jeg er borti noe lignende. Bjørnen er spesiell, og ofte kan arbeidet med å finne en skadet bjørn være utfordrende, sier Skogstad.

Advarer folk mot å ferdes i området

For ikke nok med at bjørnen kan tilbakelegge store distanser til tross for at den er skadet. Den kan også være skadelig for folk den møter på sin vei.

– Bjørnen kan være skummel, så vi bruker mer ressurser i slike saker. Hvis man er uheldig og treffer på den når den er skadet kan den være farlig.

Laster Twitter-innhold

Rett ved campingplass

– Påkjørselen skjedde ikke langt unna en campingplass hvor det befinner seg mye folk, sier operasjonsleder Rune Danielsen ved Salten politidistrikt til NRK.no.

Politiet advarer folk mot å bevege seg i området mellom Storjord og Borkamo. Det skal ikke ha vært snakk om verken personskader eller materielle skader i ulykken.

– Påkjørsler av bjørn hører virkelig til sjeldenhetene, sier Danielsen.

Skadefellingstillatelse

Ung hannbjørn skutt fra helikopter nord i Skjørlegda i Vefsn 4. mai 2014

Ung hannbjørn skutt fra helikopter nord i Skjørlegda i Vefsn 4. mai 2014.

Foto: Statens naturoppsyn
Hannbjørn skutt fra helikopter vest i Rana 8. mai 2014

Hannbjørn skutt fra helikopter vest i Rana 8. mai 2014.

Foto: SNO

Flere bjørn har i løpet av året blitt skutt i Nordland fylke.

Fylkesmannen mottok 29. juli søknad om tillatelse til skadefelling av en bjørn i deler av kommunene Hattfjelldal og Grane. Tillatelsen, som gjelder til 11. august, ble gitt umiddelbart av Fylkesmannen.

Utgangspunktet for søknaden fra Hattfjelldal og Grane kommuner var funn av 5 sau og lam drept av bjørn, innenfor et område som i gjeldende forvaltningsplan for rovvilt i Nordland er definert som prioritert beiteområde.

– Potensiell fare

Øyvind Skogstad sier at det er usikkert om man i det hele tatt finner bjørnen i Saltdal.

– Hvis bjørnen er uskadd kan den ha kommet seg langt avgårde. Men hvis den er skadd, som den trolig er med tanke på at den traff et vogntog, er den nok i nærheten.

Skogstad oppfordrer, i likhet med politiet, folk til å være varsomme til situasjonen er avklart.

– Det er både laksefiske, campingplass og multemyr i nærheten. Folk pleier å ferdes i terrenget, men nå må de høre på oppfordringen fra politiet. Det er potensiell fare i området, avslutter han.

Laster kart, vennligst vent...

Bjørnen ble påkjørt like ved Storjord Camping i Saltdal kommune i Nordland.