Hopp til innhold

Frykter medieoppslag skremmer potensielle ingeniører

NITO Nordland er redd unge vil droppe å søke ingeniørutdanning fordi mange har mistet jobben i oljenæringa. – Det er fortsatt et skrikende behov for ingeniører i andre sektorer.

Arbeidsledighet blant ingeniører

Førstkommende fredag, 15. april, er fristen for å søke seg til høyere utdanning. NITO Nordland frykter at mange potensielle ingeniørstudenter vil velge andre veier på grunn av krisen i oljenæringen.

Foto: Statoil/Harald Pettersen - skjermdump fra Teknisk Ukeblad og Aftenpost

– Det har vært veldig mye negativ oppmerksomhet rundt lediggang for oljeingeniørene i det siste, sier leder i NITO Nordland, Hanne Marit Henriksen.

Hun håper unge som nå skal velge utdanningsretning ikke lar seg påvirke av medieoverskriftene, men frykter at fokuset på oljekrisen kan føre til at færre søker ingeniørutdanninger.

Jeg er litt redd for at det har påvirket i den retningen. Men det er viktig å huske at oljeingeniører bare utgjør en liten del av spekteret av ingeniører. Man kan bli så mange ulike typer og det trengs flere.

– Et kjempeskrikende behov

Hanne Marit Henriksen

Leder i NITO Nordland, Hanne Marit Henriksen.

Førstkommende fredag, 15. april, er fristen for å søke seg til høyere utdanning. Dersom færre velger å bli ingeniører er det god grunn til bekymring, mener Henriksen.

– Det vil gå ut over fremtidig nyskapning. Det sies at ingeniører er den viktigste yrkesgruppen når det gjelder å skape arbeidsplasser.

På Vestlandet merkes oljekrisen godt. Men i Nordland og andre deler av landet trenger arbeidsgivere stadig kvalifiserte ingeniører.

– Det er et kjempeskrikende behov, blant annet innen IKT. Også bioingeniører og ingeniører som kan jobbe innen mineralnæring og infrastruktur trengs det langt flere av.

– Vurderer å studere noe annet

Pål Denstad fra Bodø jobber med bacheloroppgaven sin og er snart ferdigutdannet maskiningeniør. Han beskriver stemningen i klassen ved Høgskolen i Oslo og Akershus som «usikker».

– Da vi gikk førsteåret så vi at mange store bedrifter var inne og hentet nyutdannede på tredjeåret. Nå er det kanskje en eller to av de 60 i kullet mitt som har fått jobb.

Det fører til at flere nå ser etter alternativer, ifølge Denstad.

– Jeg vurderer om jeg skal studere noe annet etterpå. Utsiktene for maskiningeniører dikteres jo mye av hvordan det står til i oljenæringen.

Han anbefaler unge å søke seg til ingeniørutdanninger, men understreker at de må tenke seg om før de velger retning.

– Man bør velge det som ikke går av moten så lett, for eksempel elektro og datafag.

Thomas André Magnussen går i samme klasse. Han vil fortsette som maskiningeniør, selv om det blir flere om beinet når mange mister jobben i olja.

– Jeg søker meg videre på masterutdanning, slik at jeg stiller sterkere etterpå.

– Må få flere nordover

Selv om mange av jobbene nå er å finne ute i distriktene er ingen av de to studentene særlig lystne på å flytte unna større byer.

Ifølge en behovsundersøkelse Ipsos laget for NITO i januar sier 39 prosent av arbeidsgiverne i Nordland at det er vanskelig å skaffe ingeniører.

– Vi må få flere nordover og fortelle om fordelene ved å bo i distriktene, sier Henriksen i NITO.