– De har laget et svadakart for å lure flest mulig

Det ble amper stemning da innbyggerne i Evenes konfronterte Forsvaret og ville vite hvor mye støy jagerflyene kommer til å lage i nabolaget.

Innbyggerne i Evenes gikk i strupen på forsvaret

– De har laget et svadakart for å lure flest mulig innbyggere, enkelt og greit, sa Freddy Bryhn som er en av dem som har vært mest kritisk til forsvaret.

Innbyggere i Evenes var skuffet etter et folkemøte om den framskutte kampflybasen onsdag kveld.

Det var smekkfullt på det lokale grendehuset Tårstad på møtet som dreide seg om jagerflystøy og arbeidsplasser. Og stemningen var alt annet enn god.

– Svadakart

Forsvarets støykart som skal vise hvordan innbyggerne blir berørt stemmer ikke, mener innbyggerne selv.

– Vi fikk ikke svar på noe som helst. De har laget et svadakart for å lure flest mulig innbyggere, enkelt og greit, sa Freddy Bryhn som er en av dem som har vært mest kritisk til forsvaret.

Ifølge det foreløpige kartet som ble utarbeidet i oktober i fjor, havner to hus i rød sone, mens rundt 80 havner i gul sone.

– Det kaller jeg eventyrfortelling Fra forsvaret, sier Bryhn.

– Ut ifra hva jeg har sett og regnet meg fram til selv, havner vi alle sammen i rød sone når det gjelder støy, fortsetter han.

(artikkelen fortsetter under)

Freddy Bryhn bli nabo med kampflyene

– Støy blir ikke et problem

Forsvaret selv tror ikke støy vil bli et problem på Evenes.

– Med de tallene vi har i dag, så tror ikke vi at støy vil ble en veldig stor utfordring her på Evenes. Det viser alle beregninger vi har gjort. Forsvarsbygg har gjennomført disse beregningene sammen med SINTEF og de tallene har vi tro på, sier sjef Per Egil Rygg i luftoperativt inspektorat i forsvaret.

Flyene kommer i 2016

Brigader Per Egil Rygg

Per Egil Rygg.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Fra 2016 skal tre F-16-fly operer fra Evenes, og tre år senere kommer Forsvarets nye jagerfly, F-35.

– Hvis man tar støyen kun fra tre F-35 som skal være stasjonert her så ser det veldig pent ut, men man må også ta i betraktning sivil luftfart, skytefeltet og båttrafikken, sier Bryhn.

Få arbeidsplasser

Det var før sommeren av Stortinget vedtok at Evenes skulle få en framskutt jagerflybase. Samtidig ble Bodø lagt ned, og Ørland valgt til ny hovedbase.

Innbyggerne i Evenes mener de også får dårlig betalt i form av arbeidsplasser.

Evenes skal ha blitt lovet opp mot 100 nye arbeidsplasser, men en stor del av disse vil være vernepliktige soldater, mens mye av bemanningen også vil være pendlere som går i turnus og som ikke bor på Evenes.

Folkemøte om støyrapport for Evenes på grendehuset Solbakken

Det var fullt hus og høy temperatur under folkemøtet på Evenes.

Foto: Dan Henrik Klausen

Rygg i Forsvaret kan ikke love at kampflybasen vil skape ny vekst i kommunen.

– Det jeg vet med sikkerhet, er at det er under ti arbeidsplasser som er knyttet til selve beredskapen for å ha flyene stasjonert her. Det kan bli flere i sektorer som vakt, sikring og forpleining, men det er vi ikke sikre på ennå, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.