Normal

Frykter frost og vinter skal gjøre vondt verre for skadet bautastein

Steigen historielag ber om at det settes i verk tiltak for å redde den seks meter høye langsteinen på Engeløya.

Langsteinen på Engeløya i Steigen er over 1000 år gammel og er den høyeste i Nord-Norge, men ble smadret av en kantryddemaskin fra Mesta 16. juni i år.

Steinen, som nå ligger i tre deler, blir trolig ikke reparert før til neste år.

Leder Greta Sollie i historielaget håper noen tar ansvar for å ta vare på steinen.

Langsteinen

TURISTATTRAKSJON: Langesteinen har i flere tiår vært en turistattraksjon i Steigen. Den var 6 meter høy og man tror at den går like dypt ned gjennom bakken. Steinen er tidfestet til ca 200-600 år e. Kr - altså før vikingetiden.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

– Vi frykter hva som vil skje dersom steinen blir liggende ute på stedet gjennom vinteren.

Vil ha steinen innendørs

Steigen historielag er svært opptatt av at dette unike kulturminnet blir reparert for så å bli satt opp på samme sted hvor det har stått i nærmere 1500 år.

– Steinen ligger fortsatt ute, med pollitisperringer, men bør snarest bli ivaretatt på en forsvarlig måte. Steinen bør komme i hus før vinteren.

Inntil vernemyndighetene får klarhet i hvordan steinen kan repareres bør den ligge på et trygt sted innendørs, mener historielaget.

– Vi ser fram til at kulturminnet kommer tilbake på plassen der det hører hjemme, sier hun videre.

– Steigens stolthet

Steinen tilhører et gravfelt fra jernalderen, og har trolig markert hvor gravene ligger. Den kan også ha vært brukt som skille mellom to gårder på Engeløya. Det finnes inskripsjoner og bumerker fra middelalderen inngravert i steinen.

– Langsteinen er et viktig kulturminne vi er veldig stolte av. Det var trasig nok det som skjedde. Nå bør den snarest sikres, sier Greta Solli.

Vanskelig å reparere

Tusen år gammelt kulturminne smadret under veiarbeid i Steigen

Lensmannsbetjent Ole-Christian Wathne og kollegaen sjekker det ødelagte kulturminnet etter uhellet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Nordland fylkeskommune har koblet inn eksperter for å finne ut hvordan man kan reparere steinen. Foreløpig blir steinen liggende på Engeløya. Men kulturvernsjef Egil Murud lover at den vil bli sikret så godt det lar seg gjøre.

– Den er så stor og tung at det er ikke gjort i en håndvending å flytte på den. Vi ser litt mørkt på det, men vi skal gjøre vårt ytterste for å få dette til, men vi ønsker ikke å gjøre noe uten at vi har med oss gode råd fra fagfolk som kan fortelle om dette vil være vellykket eller ikke. Når vi gjøre noe så må vi være helt sikre, sa Murud til NRK.no i slutten av juli.