Frykter for omdømmet til norsk laks

Det kan bli alvorlig for omdømmet til norsk laks med stadige saker der land innfører importstans, tror seniorforsker. I går ble det kjent at Kina innfører nye restriksjoner på import av norsk laks.

Laks

En ansatt med røde arbeidshansker holder en laks ved Nordlaks sitt anlegg i Stokmarknes.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

I fjor eksporterte Norge norsk laks til Kina for 3,7 milliarder kroner. Onsdag varslet Mattilsynet at Kina innfører nye restriksjoner på import av hel laks fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms fra førstkommende mandag.

For laks fra andre fylker i Norge, krever kinesiske myndigheter garantier i norske eksportattester på at fisken er fri for pankreas sjukdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA).

Kristina Landsverk

Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Kineserne sier at de er bekymret for at norsk fisk kan smitte kinesisk fisk og kinesisk laksefisk. Det er bakgrunnen for disse tiltakene som er satt i verk, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Seniorforsker Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt har blant annet forsket på den økonomiske utviklingen i Kina, og er bekymret for omdømmet til norsk lakseindustri om situasjonen vedvarer.

– Negativ omtale er ikke bra for laksens omdømme. Sånn sett er jo alle saker en belastning. Ifølge Mattilsynet rammer tiltakene cirka en femtedel av den norske eksporten av laks. Det er negativt for eksporten.

Har truet tidligere

Seniorforsker Arne Melchior i NUPI

Seniorforsker Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Foto: NUPI

Det er andre gang i løpet av et halvt år at kineserne truer med importstans, noe også russerne har gjort flere ganger – senest i 2014.

– Etter Nobelprisutdelingen i 2010 så ble jo veterinærkontroll brukt for å forsinke, hemme og hindre norsk eksport til Kina. Så det er et spørsmål om dette er en ren veterinærkonflikt, eller om det kan ligge andre motiver bak, sier Melchior.

Kristina Landsverk i Mattilsynet forteller at de har sett en utvikling der eksportbarrierer i økende grad knyttes til veterinær- og hygienespørsmål

– Dette er en utvikling vi har sett over lengre tid og for flere land.

– Stort marked

Odd Strøm

Administrerende direktør Odd Strøm i Nova Sea på Lovund.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Administrerende direktør Odd Strøm i Nova Sea på Lovund bekrefter trenden.

– Vi ser at veterinære myndigheter oftere enn før brukes for å skape trøbbel dersom man ønsker å utføre sanksjoner, sier han.

Han mener det er et stort marked i Kina som ikke har blitt utnyttet.

– Gjennom de siste årene har det vært et anstrengt forhold mellom Norge og Kina handelsmessig. Derfor har ikke norsk laks fått vokse seg til å bli en stor eksportartikkel for Norge, heller ikke for Nova Sea.