Hopp til innhold

Frykter flyktningetoppen enda ikke er nådd

Mens flyktninger fortsetter å strømme over de norske grensene, frykter landets største driftsoperatør for asylmottak, Hero, at vi kan nå enda større høyder før antall flyktninger til landet stabilisere seg.

Flyktninger i kø på Storskog grensestasjon

Denne flyktningkøen ble nylig fotografert på Storskog i Finnmark.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Nesten 1.100 asylsøkere har i år ankommet Norge gjennom å krysse grensen på Storskog i Øst-Finnmark, mot bare 20 asylsøkere i fjor, fortalte statsminister Erna Solberg under sin redegjørelse av flyktningsituasjonen rundt Middelhavet og i Europa i dagens møte i Stortinget.

EU har vedtatt å relokalisere 160.000 asylsøkere som har kommet til Europa over de neste to årene. I Norges nordligste landsdel føler kommunene presset.

– Det er ingen tvil om at situasjonen er historisk. Ankomsttallene er på en uke høyere enn tidligere månedsrekorder, sier Tor Brekke, administrerende direktør i Hero til NRK.

Tor Brekke

Tor Brekke i Hero.

Foto: Alf Vidar Snæland

Flere krevende faser

Hero er landets største driftsoperatør for asylmottak. Ifølge UDIs anslag vil det komme 23.000 asylsøkere til Norge i år, og 33.000 i 2016.

Stortinget skal også vurdere tilleggsbevilgning som følge av økning i antallet asylsøkere til Norge.

– Det er en utfordring. Vi må klare å etablere mottaksplasser fort nok. Det er flere faser som er krevende her, sier Brekke.

– Lønner seg med hotell

Sør-Varanger kommune i Finnmark oversvømmes nå av flyktninger som trenger akutt innkvartering, og UDI har bedt landsdelen om hjelp med utfordringene. Blant annet ber de kommunene om kjappere behandling av saker som omhandler mottak.

– Vi jobber over hele landsdelen for å finne aktuelle steder. Vi må få opprettet ordinære asylmottak. Til Sulitjelma i Fauske kommune har det nå kommet 150 flyktninger. Der følger vi opp med det mottaksfaglige.

Brekke mener det lønner seg å ta utgangspunkt i eksisterende hotell med bemanning som kan gi et minimumstilbud med betjening, når så mange flyktninger trenger akutt innkvartering. I mellomtiden jobber Hero og andre selskaper for å skaffe permanente mottaksplasser.

– Kanskje ikke engang sett toppen

Erna Solberg holder pekefingeren i lufta. Blå hjerteballonger med Høyre-logo i bakgrunnen

Statsminister Erna Solberg (H).

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi synes velviljen fra folk er fantastisk, og mobilseringen som er i hele det norske folk. Det er viktig. Én ting er klær og gjenstander, men enda viktigere er å ta i mot de som kommer. Veldig mange av de som kommer nå, vil få permanent opphold i Norge, sier Brekke.

Prognosene for ankomster er usikre, men skulle 40.000-50.000 få opphold, vil utgiftene de neste fem årene kunne bli mellom 40 og 50 milliarder kroner, sa statsminister Solberg i dag.

– Er det noe som tyder på at strømmen av flyktninger snart vil minke?

– Hvis vi ser på hva som skjer i andre land i Europa, ikke minst i Sverige, er det lite som tyder på at vi har sett slutten. Vi har kanskje ikke engang sett toppen av strømmen, avslutter Tor Brekke i Hero.