Hopp til innhold

– Luftforsvaret er i ferd med å kollapse

Det er stor usikkerhet blant de ansatte på Bodø hovedflystasjon etter forsvarsministerens utspill om å utsette flytting av F-16. – Man kan spørre seg om det er tillit mellom ministeren og forsvarssjefen, sier tillitsvalgt.

Tillitsvalgt for Fellesforbundet, Sigurd Myrvoll

25 prosent av flyteknikerne ved Bodø hovedflystasjon er sluttet. Tillitsvalgt Sigurd Myrvoll frykter flere vil slutte.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

– Det virker ikke som politikerne skjønner at alt er i ferd med å gå i vasken. Luftforsvaret er i ferd med å kollapse. Jeg har inntrykk av at politikerne er handlingslammet. De har ikke skjønt alvoret, sier tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Bodø hovedflystasjon, Sigurd Myrvoll.

I går jublet Bodøs politiske ledelse for at F-16 skulle bli værende i Bodø så lenge Forsvaret brukte flyene. Men på Bodø hovedflystasjon var det i dag betydelig usikkerhet om hva forsvarsministerens pressemelding i går egentlig betydde.

Mange trodde at dette betydde et forlenget opphold av F-16-skvadronene i Bodø.

Legges ned i 2016

I en e-post til NRK i dag presiserer forsvarsdepartementet at Bodø skal være avviklet som militær hovedflystasjon innen utgangen av 2016, og begge jagerflyskvadronene skal da være overført til Ørland.

– Frem til 2020 vil det være noe aktivitet i Bodø i forbindelse med vedlikehold av F-16. Etter det vil Bodø ha om lag 30 lokalt ansatte knyttet til en framskutt beredskapsbase for F-16, fram til F-35 er i drift, skriver departementet.

Det forandrer ingenting, mener Myrvoll.

– Det er ingen avklaring. For å opprettholde antall flytimer, må vi ha teknisk personell på bakken. Når disse forsvinner, klarer vi heller ikke å levere operative F-16 og overgangen til F-35 blir umulig.

– Hvis 30 ansatte skal være i Bodø frem til F-35 er i drift, så lurer jeg på hvem disse er. Hvis vi skal ha noe personell igjen og at omstillingen skal lykkes, må det bli en F-16-skvadron igjen i Bodø etter 2020.

Han mener forsvarsministeren ikke følger det fagmilitære rådet fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

– Han anbefalte å ha F-16-flyene i Bodø frem til de blir utfaset. Man kan spørre seg om det er tillit mellom ministeren og forsvarssjefen. Å gå imot rådet, virker meget rart for oss tillitsvalgte.

Slutter som flytekniker

Tormod Ihlen, flytekniker ved Bodø hovedflystasjon

Flytekniker Tormod Ihlen leter nå etter ny jobb.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Tormod Ihlen har jobbet som flytekniker ved Bodø hovedflystasjon i 13 år, men nå er det slutt.

– I den situasjonen vi er i dag, er man nødt til å tenke på seg selv og fremtiden.

Han ser seg om etter ny jobb og i morgen skal han på jobbintervju.

– Jeg vil selvfølgelig at Luftforsvaret skal klare å levere i fremtiden, men jeg har et liv på utsiden av flybasen også. Jeg har familie og har lyst til å fortsette å bo i Bodø. Selv om det blir aktivitet her i fem til ti år til, er ikke signalene gode nok til at jeg tør å gamble på det.

25 prosent sluttet

Ihlen er også tillitsvalgt i Offisersforbundet, og han har med sorg registrert at 25–30 prosent av hans flyteknikerkolleger har forsvunnet etter at vedtaket om å flytte de to jagerflyskvadronene i Bodø til Ørland i Trøndelag

– Det er trist at mange forlater, men jeg har full forståelse for det. Jeg er i samme situasjon selv. Hvis jeg finner en passende jobb, tar jeg den.

Nå frykter de tillitsvalgte at usikkerheten får enda flere teknikere til å slutte. Fortsetter utviklingen slik, blir det vanskelig å holde nok jagerfly i lufta til å bevare dagens forsvarsevne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tormod Ihlen, flytekniker ved Bodø hovedflystasjon

Tormod Ihlen har vært flytekniker ved Bodø hovedflystasjon i 13 år. Nå ser han etter ny jobb.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Krever svar

Tillitsvalgte ved Bodø Hovedflystasjon krever nå at forsvarsministeren i løpet av kort tid kommer med ei klargjøring om hva som skal skje med F-16 i Bodø.

– For å få gjennomført omstillingsprosessen i Luftforsvaret på en vellykket måte var forutsetningen at personellet fulgte med. Det gjør de ikke. De slutter. Noen må skjønne at vi har høyt utdannede teknikere som er etterspurt utenfor Forsvaret, sier Myrvoll.

Luftvingsjef Bård Solheim møtte i dag en bekymret gjeng med flyteknikere, men det er lite han kan gjøre for å berolige dem før de finne ut hva pressemeldinga i går egentlig betyr for Bodø Hovedflystasjon.

– Forsvarsministeren kunne kanskje vært klarere, men vi må finne ut hva dette betyr for oss, sier Luftvingsjef ved Bodø Hovedflystasjon, Bård Solheim.

Solheim setter nå ned en arbeidsgruppe for å prøve å få klarhet i hva de ansatte har å forholde seg til og hva forsvarsministeren egentlig mener.

F-16 i hangar på Bodø hovedflystasjon

Siden vedtaket om å flytte de to jagerflyskvadronene i Bodø til Ørland i Trøndelag kom i 2012 har 25 prosent av flyteknikerne i Bodø sluttet.

Foto: Bente H. Johansen / NRK