NRK Meny
Normal

Erstatningsrot kan føre til fisker-konkurser

Fiskerne i Lofoten og Vesterålen kan gå konkurs mens de venter på erstatning etter sommerens seismikkskyting, men Fiskeridirektoratet klarer ikke å behandle søknadene ferdig før langt ut på vinteren.

Krever rask behandling

Nå kommer politikerne på banen for å øke farta i behandlingene av erstatningssøknadene.

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen fra Høyre mener den sene utbetalingen av erstatninger til fiskerne etter sommerens seismikkskyting, skaper flere oljemotstandere i nord.

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen, (H), Nordland.

KREVER HANDLING: Ivar Kristiansen mener at den lange behandligstida betyr flere oljemotstandere.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Kristiansen sier det blir dobbelt feil når fiskerne må lide på grunn av tapte fangster etter seismikkskytingen, og at byråkrati i Fiskeridirektoratet hindrer at fiskerne får erstatningene. Han vil ta opp saka i Stortinget.

Fiskeridirektoratet beklager den sene behandlingen av erstatningskravene, men dette nytter lite når bare 25 av 80 søknader fra fisker i Nordland er ferdigbehandlet.


- Vi er nå så oppbrakt over den lange behandlingstiden at de kan komme til å ramme de planlagte seismikkundersøkelsene neste år, sier leder i Øksnes kystfiskarlag, Johnny Johnsen.

Lover ingenting

Fiskerne i Nordland krever at søknadene bør være ferdigbehandlet i januar neste år, men seniorrådgiver Robert Midsund i Fiskeridirektoratet sier arbeidet vil ta lenger tid, ikke minst fordi dommeren som leder nemnden er svært opptatt. Dessuten er Direktoratet overrasket over mengden av søknader.

Norges Fiskarlag har nå sendt et brev til Fiskeri- og kystdepartementet der de foreslår tiltak for en raskere behandling av søknadene. Fiskarlagets leder Reidar Nilsen mener dagens måte å behandle søknadene på, må endres.

Fiskerne mener at mens gresset gror, så dør kua. Johnny Johnsen i Øksnes kystfiskarlag, ser ikke lyst på situasjonen for de som eier fiskebåter om ikke erstatningene kommer raskt. Da blir det konkurser, sier han.