Frykter at tårnet faller

Kirketårnet i Narvik står for fall, frykter man. Som et tegn fra oven på at kulehullene fra krigens dager må tettes.

Narvik kirke

En av kobberplatene på kirketårnet i Narvik løsnet i dag.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Ja, slik kan man oppfatte det som skjer med tårnet på kirka vår akkurat nå, sier kirketjener Frode Sjølander i Narvik.

I dag sørget sterk vind for at en av de store kobberplatene på kirketårnet løsnet, og hele kvartalet der kirka ligger ble sperret av.

Fem meter høye plater

Narvik kirke

Fem meter høy er kobberplata som løsnet.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Det er store kobberplater, fem meter høy og halvannen meter bred. Vi tar ingen sjanser, sier kirketjener Frode Sjølander av frykt for at flere av platene skal løsne og at hele spiret skal falle ned.

For kirketjeneren i Narvik kommer ikke dette som noen overraskelse.

Kulehull fra krigen

– Vi har i flere år påpeket nødvendigheten av å gjøre noe med tårnet på Narvik kirke. Det trenger sårt en restaurering og har ikke vært utbedret på mange ti-år. Fortsatt kan man se kulehullene som tårnet ble påført under kampene om Narvik under andre verdenskrig, medgir kirketjener Sjølander.

– Politikerne i Narvik har visst om dette i mange år, uten å foreta seg noe som helst. Kanskje vi skal tolke dette som et tegn fra oven, at kobberplatene løsner som et varsko til de folkevalgte om å sette i gang med å ta vare på kirketårnet vårt, sier Sjølander.

Midlertidig sikret

I løpet av ettermiddagen klarte hjelpemannskaper å få sikret tårnet etter arbeid med anleggskran, og kvartalet rundt kirka kunne gjenåpnes.

– Men det betyr ikke at faren er over. Under sikringsarbeidet ble det påvist flere andre løse kobberplater, så her har Narvik kommune en stor jobb foran seg, sier kirketjener Frode Sjølander.

Skulle det i tillegg komme store nedbørsmengder vil det ifølge kirketjener Sjølander komme vann inn i kirka, ettersom tårnet nå ikke lenger er tett.

Narvik kirke

Store deler av sentrum i Narvik ble sperret av frykt for at kirketårnet skulle falle ned.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK