Frykter seismikkskyting kan ødelegge for Lofotfisket

Fiskerne er opprørt fordi det lillejulaften ble åpnet for seismikkskyting i et område mellom Tromsø og Bjørnøya, midt i skreiens vandringsrute. – Vi er livredd for konsekvensene.

Seismikk skytes fra båten

FISKERNE I OPPRØR: Igjen skal det skytes seismikk, denne gang i Barentshavet Sør. Fiskerne mener det skjer samtidig som skreien passerer dette området på vei til kysten for å gyte. Derfor vil de ha aktiviteten stoppet.

Foto: Grafikk: NRK / NRK

Denne aktiviteten kan i verste fall ødelegge for årets skreiinnsig, mener Nordland fylkes fiskarlag, som krever at tillatelsen kalles tilbake.

– Vi er livredd for konsekvensene av seismikkskyting. Torsken er på tur inn til kysten for å gyte. Og dette feltet de nå skal skyte i ligger midt i vandringsruta til skreien, sier nestleder i fylkesfiskarlaget, Jan Fredriksen.

Seismikkskytinga som nå starter i Barentshavet Sør kommer uventet på fiskerne, som venter på å komme i gang med vinterens skreifiske.

– Vet for lite

Nå er de redde for at det som nå skal skje i verste fall kan ødelegge for vinterens Lofotfiske.

– Ingen kjenner konsekvensene av seismikkskyting i et område der det foregår gytevandring. Havforskerne har frarådet skyting i området etter 15. februar, vi mener de ikke har tatt nok hensyn til den gytevandringa vi vet foregår i januar, sier Fredriksen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fiskebåter på lofotfiske utenfor Røst

Fiskebåter på det tradisjonsrike Lofotfisket utenfor Røst. Nå frykter fiskerne seismikkskyting kan ødelegge for vinterens lofotfiske.

Foto: Kari Skeie

I flere år har det vært konflikter mellom fiskerne og myndighetene om seismikkskyting. Den nye tillatelsen i Barentshavet Sør, i et område mellom Tromsø og Bjørnøya, ble gitt lillejulaften.

Vil stoppe seismikken

I romjula fikk fiskerne tips om hva som skal foregå. Etter det har det vært hektisk aktivitet og nå før helga sendte de brev til Norges fiskarlag om saka.

– Nå er det virkelig grunn til å protestere. For torskefiskeriene er vel noe av det mest lønnsomme som foregår i nasjonen Norge. Og hvis det blir ødelagt, da har vi gjort en alvorlig tabbe. Så vi håper Norges fiskarlag tar dette opp med de rette myndigheter og får det stoppa.

Skal ta hensyn til gytevandringa

Fartøyene som skal drive med seismikkskyting har fått klare instrukser om å ta hensyn til skreiens gytevandring. "Alle" er blitt hørt før de ga tillatelse til seismikkskytinga.

– Fiskeridirektoratet sier at det historisk foregår lite fiskeriaktivitet i området. Havforskningsinstituttet er opptatt av gytevandringa og legger føringer for hvordan seismikk må foregå for ikke å forstyrre gytevandringa, sier Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet.

Og direktoratet forventer at seismikkfartøyet følger instruksene.

– Her må seismikkfartøyet holde seg til de tilrådninger som kommer fra havforskningsinstituttet.