Frykter at Lofotens eldste kirke skal råtne på rot

Værøy gamle kirke er i ferd med å forfalle. Ordføreren i Værøy vil at kommunen skal bevilge penger for å redde kirka, men rådmannen mener kommunen ikke har råd.

Værøy gamle kirke

Værøy gamle kirke ligger på Nordland på Værøy i Lofoten. Kirka er ei langkirke i tre. Den ble bygd i Kabelvåg i 1714 og flyttet til Værøy i 1799.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

Gamle Værøy kirke
Foto: 03030-tipser
Gamle Værøy kirke
Foto: 03030-tipser
Gamle Værøy kirke
Foto: 03030-tipser
Kronsprinsparet i Værøy gamle kirke

I september i år besøkte kronprinsparet Værøy gamle kirke.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg ser jo at det er en kulturarv som bør ta vares på. Men jeg finner ikke rom for å prioritere kulturarv foran unger og gamle, sier rådmann Frank Hansen til NRK.

Dermed er rådet fra rådmannen til de 13 politikerne i kommunestyret krystallklart: Oppussing av den rødmalte langkirka på Nordlandet kan ikke prioriteres foran sykehjem og skoler. Og det til tross for kirkas fantastiske historie.

Rundt 1790 tok storm og rev i stykker datidas kirke på Værøy. På samme tid ønska de seg ei større kirke i Kabelvåg, og dermed ble den gamle kirka fraktet utover til Værøy i 1799.

Den gang mente mange at den var for stor og fin for den lille og fattige menigheta ytterst i havgapet.

I 1814 ble den brukt til valgkirke og senest nå i høst besøkte kronprinsparet kirka. Da fikk de høre historien - men også se forfallet.

Ordføreren: – Synd hvis den ramler sammen

Og i dag skal altså politikerne bestemme om noe skal gjøres. Ordfører Harald Adolfsen fra felleslista sier det slik:

– Det er en kjensgjerning at Værøy kommune som kirkeeier, har et ansvar for å ta vare på Lofotens eldste kirke. Det vil være synd om den forvitrer, og i verste fall ramler sammen.

Men Adolfsen har partifeller i kommunestyret som vil det annerledes. Derfor har han tenkt å bruke litt politisk teft på dagens møte:

– Hvis vi går inn for dette her må vi kanskje kutte litt andre steder, men ikke slik at det merkes, om vi legger godviljen til.

Ordføreren mener kommunen må ta opp et lån på tre millioner i Husbanken for å dekke utgiftene. Dette vil ikke gi mer enn i underkant av 200.000 kroner i utgifter i året fra 2020 og frem mot 2034, mener han.

– Et sånt beløp vil ikke gå utover de andre tjenestene, mener han.

– En liten kommune

Men rådmann Frank Hansen mener at staten må betale for vedlikeholdet.

– Jeg mener at et lite lokalsamfunn som Værøy, som har to kirker, må ha hjelp fra staten slik at det ikke blir en belastning for kommunen å holde kulturskattene ved like, sier han.

Han er ikke uenig i regnestykket til ordføreren, men mener det vil merkes godt i en liten kommune som Værøy.

– Værøy er en liten kommune med snaue 800 innbyggere. Disse skal finansiere kostnaden og dermed blir det en relativt stor belastning.

Laster kart, vennligst vent...