NRK Meny
Normal

Frykter at liv går tapt

Gjerdene langs jernbanen er så dårlig at mange frykter liv kan gå tapt. Samtidig krangles det om hvem som har ansvaret for vedlikeholdet.

Video Ødelagte NSB-gjerder

Mange steder langs jernbanen er gjerdene i så dårlig forfatning at det kan skape farlige situasjoner. I Bodø er kommunen svært kritisk til hvor dårlig Jerbaneverket vedlikeholder gjerdene.

Farlig for unger

– Her ser vi hvor lett adkomst det rett til jernbanesporet. For unger spesielt er dette farlig. Og vi har da også mottatt henvendelser fra folk som er engstelig for ungene sine. Det sier kommunalsjef i Bodø kommune, Marvin Johansen.

Ifølge kommunalsjefen har Bodø kommune henvendt seg til Jernbaneverket opptil flere ganger angående dårlig vedlikehold av gjerdende langs Nordlandsbanen inn til Bodø. Men ingenting har skjedd.

Tilbakeviser

Jernbaneverket

ÅPNER FOR DIALOG: Informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket vil ha møte med Bodø kommune om gjerdesaken.

Foto: NRK

Informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket sier de ikke har gjerdeplikt, bortsett fra at de setter opp gjerde i tettbygde strøk for å hindre at folk går over sporene.

– I tillegg uttaler vi oss om reguleringsplaner, der vi forlanger at utbygger skal sette opp gjerde og holde vedlikehold. Vi synes regelverket er tydelig nok, og vi har hatt mye diskusjon med Bodø kommune.

– Men nå tror jeg det er på tide å rydde opp og at vi setter oss ned sammen med Bodø kommune. Vi kommer til å invitetre til et møte om denne saken, sier Kjell Bakken.

Ivar Kristiansen, stortingsrepresentant Høyre i Nordland

SVÆRT KRITISK: Ivar Kristiansen (H) mener Jernbaneverket må rydde opp i saken.

Foto: tomas@icu.no

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen fra Nordland Høyre, sier situasjonen rundt det manglende vedlikeholdet av jernbanen er helt uholdbar.

Frykter større ulykke

– Det er nesten som man sitter med det inntrykk at det må en virkelig større ulykke til for at de som sitter med ansvaret skal våkne opp, sier stortingsrepresentant Ivar Kristiansen fra Nordland Høyre.

Han registrerer at Jernbaneverket bestrider at dette er deres spor, og mener det burde være den minste sak i verden å finne ut hvem som har dette ansvaret.

– Dersom Jernbaneverket ikke har dette ansvaret, så må de være i stand til å peke på hvem som har ansvaret. Her har vi hatt vedvarende eksempler over år på at man ikke har foretatt det vedlikeholdet man forventer for å unngå en ulykke.

Slik ser Jernbaneverkets gjerde ut i tettbebodd strøk på Hunstad ved Bodø

VED HUNSTAD: Slik ser Jernbaneverkets gjerde ut i tettbebodd strøk ved Hunstad i Bodø.

Foto: Knut Haarvik / NRL

Ifølge Ivar Kristiansen kan mye tyde på at regelverket er uklart i denne saken. Noe de mange dyrepåkjørslene på Nordlandsbanen vitner om.

– Må klargjøres

– Hver gang elg og reinsdyr er blitt kjørt i hjel av toget har man lett etter hvem som skulle ha ansvaret. Nå må det bli slutt på dette. Man kan ikke drive å slå opp i Telefonkatalogen og lete etter hvem man skal ringe til hver gang det skjer nye dyretragedier på Nordlandbanen. Nå må det klargjøres en gang for alle hvem som har ansvaret, sier Ivar Kristiansen.

Tor-Arne Strøm, Nordland Arbeiderparti

VIL ETTERLYSE SAKEN: Tor Arne Strøm (Ap) mener statsråden må på sporet hvis ikke saken får en snarlig løsning.

Foto: Arbeiderpartiet

Også stortingsrepresentant Tor Arne Strøm fra Nordland Ap reagerer på det mangelfulle vedlikeholdet langs Nordlandsbanen.

- Statsråden må på banen

– Vi kan ikke lenger overlate dette til tilfeldighetene. Og får vi ikke en snarlig løsning blir statsråden nødt til å ta tak i denne saken. Jeg opplever at det er uklarheter i forhold til hvem som sitter med ansvaret for vedlikehold av gjerder langs Nordlandsbanen. Og det er vi nødt til å ta tak i. Jeg kommer til å etterlyse dette, sier Tor Arne Strøm.