Kvinne savnet fra skip – mann siktet for drap

Politiet i Midtre Hålogaland har siktet en sjøoffiser for drap etter at det ble funnet blodspor etter savnet kvinne i 30-årene på et malmskip fra Amsterdam som nå ligger i Narvik.

Created by InfoDispatcher

ETTERFORSKER MULIG DRAP: Politiadvokat Torgeir Kvitvik og politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon på en pressekonferanse ved Narvik politistasjon mandag.

Politiet antar at noe kriminelt har tilstøtt kvinnen som er savnet på et skip som kom til Narvik fra Amsterdam lørdag. Kvinnen er fortsatt forsvunnet, og én person er siktet for drap.

– Det er funnet spor av blodsøl og andre kroppsvæsker på et spesielt område om bord på skipet. På bakgrunn av dette har politiet siktet en mann som hadde en relasjon til kvinnen, opplyser politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon på en pressekonferanse ved Narvik politistasjon mandag.

Politiet har iverksatt etterforskning etter at en utenlandsk kvinne i 30-årene ble meldt savnet av sitt lands myndigheter i slutten av forrige uke. Politiet ba om å få komme om bord i malmskipet for å undersøke om kvinnen var der, etter at de fikk en henvendelse fra en utenlandsk ambassade.

– Kvinnen og mannen som nå er siktet skal ha en nær relasjon. Vi skal komme tilbake til relasjonen mellom kvinnen og den siktede mannen, sier Egil Sletteng.

– Har ikke noe lik

Ifølge politiadvokat Torgeir Kvitvik i Midtre Hålogaland politidistrikt er dette en spesiell sak.

– Det er mye som enda er uklart. Vi har ikke noe lik. Vi mener likevel det er grunnlag for pågripelse og fengsling.
Vi må finne ut hva som har skjedd, og i så fall hvor, opplyser politiadvokat Torgeir Kvitvik i Midtre Hålogaland politistasjon.

Tirsdag vil sjøoffiseren bli framstilt for varetekstsfengsling for fire uker. Politiet vil ikke si noe om hvorvidt mannen, som nå sitter i arrest på Narvik politistasjon, har tilstått å ha drept kvinnen.

– Det er for tidlig å si noe om av hensyn til etterforskningen, sier Kvitvik.

Kripos på plass

Kripos ble koblet inn i saken og et team kom fra Oslo til Narvik søndag. De har jobbet i hele natt, og mandag morgen ble mannen pågrepet og siktet, bekrefter Sletteng.

– Dette er en sak som har en alvorlig karakter. Da er det naturlig at vi ber om bistand, sier Egil Sletteng til NRK.

Mannen tilhører mannskapet og skal være gresk. Foreløpig vil ikke politiet går ut med kvinnens nasjonalitet.

– Vi må sikre oss at de pårørende er varslet før vi avslører hennes nasjonalitet, sier Kvitvik.

Nederlandske myndigheter er orientert om at mannen er pågrepet og siktet.

(artikkelen fortsetter under)

Skip

Båten har vært i havneområdet siden lørdag. Politiet har søkt i den aktuelle delen av båten med kriminalteknisk hund, som markerer for blod og andre kroppsvæsker.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Skulle til Narvik for å laste malm

Det var i slutten av forrige uke at politiet i Narvik fikk anmodning fra utenlandsk myndighet om at en kvinne muligens var savnet fra malmskipet «Anangel Explorer» som var på tur til Narvik. Båten forlot havn i Amsterdam i slutten av september. Kvinnen skal ha gått om bord på båten i Amsterdam i slutten av september, rundt 27. – 28.

– Hvorvidt båten forlot Amsterdam i rute, er noe vi skal undersøke, sier Sletteng.

Skipet er registrert i Hellas, er 289 meter langt og er på 173.000 dødvekttonn, ifølge nettstedet Shipspotting.

Meldt savnet av familien

Kvinnen ble meldt savnet av pårørende til sitt lands myndigheter. Via konsulatet i Oslo, ble norsk politi anmodet om å sjekke om kvinnen kunne være om bord i båten siden Narvik var neste anløpssted.

– Saken hadde hadde da karakter som servicesak. Vi snakket med aktører i havna, og fikk vite at ingen hadde forlatt båten. Vi hadde slik sett god kontroll på båten og mannskapet, sier politistasjonssjef Egil Sletteng.

Politiet gikk om bord lørdag

Politiet gjorde undersøkelser, og snakket med kaptein og mannskap. Undersøkelsene forsterket antakelsene om at kvinnen gikk om bord i Amsterdam.

– Kvinnen ble ikke funnet, men politiet besluttet å opprette en undersøkelsessak på bakgrunn av opplysninger fra skipets besetning. Basert på de undersøkelsene vi gjorde, ble det besluttet å endre saken fra å ha status som servicesak til å ha status som undersøkelsessak.

Sletteng legger til at både kaptein, rederi og lokale aktører i havneområdet har vært veldig samarbeidsvillig fram til nå.

– De undersøkelsene vi gjorde fra lørdag til søndag, bestod i kriminaltekniske undersøkelser som senere søndag ble overtatt av Kripos. Det ble da gjort funn som forsterket politiets grunn til å undersøke saken videre.

13 avhør

Ifølge Sletteng er det gjennomført 13 avhør, men hele mannskapet på 21 skal avhøres.

– Båten er holdt igjen i påvente av flere avhør. Planen var at den skulle forlate Narvik i formiddag.

Politiet har nå store mannskaper om bord i malmskipet «Anangel Explorer».

Teknikere med hund gjennomgår hele skipet. Vi vil frigi skipet så raskt som mulig, i henhold til avtale med rederi og kaptein. Nå skal det gjennomføres taktisk etterforsning med myndigheter i Nederland og et tredje land i Europa, sier Sletteng.

Mannskapet fraktes i land

Mannskapet har her nettopp blitt fraktet til land, og transporteres bort fra stedet.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Karl Martin Nilsen i gruvedriftsselskapet LKAB. Han forteller at de er agent for båten, og at skipet er i Narvik for å laste malm for selskapet.

– Når politiet frigir skipet, skal det videre til Hamburg. Vi opptrer kun som agent, det vil si at vi skjøtter båtens interesser. Utover det har vi ingen rolle i denne saken.

Han forteller at halve mannskapet er transportert til land for avhør med politiet. Resten av mannskapet befinner seg om bord.

– Har dere opplevd noe lignende tidligere?

– Det har vi ikke. Nå venter på at politiet skal frigi skipet, avslutter han.

Skal være et besetningsmedlem

Driftssjef Emmanuel Lykoverdis ved Anangel Maritime Services i Kallithea i Hellas opplyser til TV 2 at den pågrepne er et besetningsmedlem.

– Han er relativt ny i selskapet, men har lang erfaring og meget gode referanser, sier Lykoverdis til kanalen.

Han kan ikke gi noen opplysninger om kvinnen som er meldt savnet, men sier at politiet samler bevis og avhører mannskapet.

Laster Twitter-innhold

Saken oppdateres