Hopp til innhold

Frustrert ordfører truer med å bryte samarbeid med universitetet

Alstahaug kommune sier nå rett ut at de ikke lenger vil samarbeide med Nord universitet, dersom studiesteder legges ned. Rektor mener politikerne har misforstått.

Ordførermøte om sykehusstruktur på Helgeland

Alstahaug-ordfører Bård Anders Langø (i midten) stiller nå ultimatum til styret ved Nord universitet.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Debatten har rast etter at universitetsrektoren foreslo å legge ned studiestedene på Nesna og i Sandnessjøen.

Nå kommer politikerne i Alstahaug med et ultimatum til universitetsstyret, som skal behandle forslaget fra rektor i slutten av juni.

«Det fremstår som en naturlig konsekvens at Kommunene på Helgeland bryter samarbeidet med Nord Universitet – hvis forslaget til ny studiestedsstruktur vedtas», heter det i en uttalelse kommunestyret vedtok mandag.

– Det er klart at det er et ultimatum. Hvis det blir ny struktur, vil vi automatisk begynne å se oss om etter andre utdanningsplasser som kan bygge kompetanse for dem som bor her i Sandnessjøen, sier Langø og antyder at de vil se nordover til Tromsø.

Flere kan følge

Det var i april det ble kjent at rektor ved Nord universitet foreslår å legge ned studiestedene på Nesna og i Sandnessjøen.

Flere demonstrasjoner med både blokkering av Kystriksveien, DDE-konsert og bunadsgeriljaens markering i Sandnessjøen har fulgt.

Ida Maria demonstrerer

Ida Maria er ordførerkandidat i Nesna og gikk i front da lærere og innbyggere på Nesna protesterte mot Nord universitet.

Foto: Hans Petter Sorensen / Hans Petter Sorensen

Alstahaug-politikerne frykter det vil bli vanskelig å rekruttere nok sykepleiere og lærere til distriktene, dersom rektor får det som hun vil. Ordfører Langø sier frustrasjonen nå er stor i regionen.

– Jeg oppfatter at flere kommuner på Helgeland peker på at hvis Nord universitet rører på den studiestrukturen vi har, så kan vi gå sammen for å se på andre løsninger i framtiden sammen med andre universitetsmiljø.

– Er dette en koordinert aksjon blant kommuner på Helgeland?

– Jeg oppfatter ikke dette som en koordinert aksjon, men flere er frustrert over at Nord universitet planlegger å legge ned studiesteder.

Rektor: – De skyter seg selv i foten

Hanne Solheim Hansen, konstituert rektor ved Nord universitet, mener politikerne i Alstahaug har misforstått.

Hun hevder universitetet går inn for å samle fagmiljøene og styrke tilbudet, og synes det er beklagelig dersom de avslutter samarbeidet.

Rektor Hanne Solheim Hansen, Nord universitet

Konstituert Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet mener politikerne har misforstått.

Foto: Nord universitet

– Det er jo interessant at de nesten skyter seg selv i foten her. Hvis ikke studentene får ha praksis der, så kommer de i hvert fall ikke til å få noen sykepleiere til regionen.

Rektoren forklarer at tanken bak forslaget blant annet er å kunne øke forskningen.

Sykepleierutdanningen i Sandnessjøen vil dermed flyttes til Mo i Rana. Lærerutdanningen på Nesna flyttes til Bodø, og får en samlingsbasert utdanning på Helgeland.

Rektoren påpeker samtidig at de øker antall studieplasser for sykepleierutdanningen totalt sett.

– Frykter du at flere kommuner vil true med å avbryte samarbeidet med dere?

– Det blir bare spekulasjoner. Dette er første gangen jeg har hørt om at en kommune som er innstilt på å gjøre noe sånt.