Hopp til innhold

Frp vil kreve to nye sykehus dersom ikke Høie gjør som de vil

Dersom helseminister Bent Høie (H) konkluderer med at det må være to sykehus på Helgeland, kommer Frp til å kreve nye sykehus også i Alta og Kristiansund.

Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet

I desember vedtok Fremskrittspartiets stortingsgruppe at det skal være ett stort sykehus på Helgeland og at det skal ligge sør for Korgfjellet. På bildet er helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen utfordrer helseminister Bent Høie i sykehuskampen på Helgeland.

– Fremskrittspartiet er tydelig på at Bent Høie har to valg: Enten å bygge bare ett, nytt sykehus på Helgeland eller så kommer vi til å kreve nye sykehus i Alta og Kristiansund.

Førstkommende mandag skal helseminister Bent Høie ta avgjørelse mange har ventet på i årevis. Helgeland, som i dag har tre sykehus, skal få ett eller to.

Det har ikke manglet på anbefalinger underveis i prosessen. Sist ute var styret i Helse Nord, som mente det beste ville være to sykehus – ett i Sandnessjøen og ett i Mo i Rana.

Vil ha ett sykehus

Det er et forslag Frp ikke kan akseptere. Partiet, som denne uka forlot regjeringen, og dermed heller ikke lenger har hånda på rattet når avgjørelsen skal tas, mener det beste er ett, stort sykehus plassert sør for Korgfjellet, altså langs aksen Mosjøen- Sandnessjøen.

Det mener partiet at vil være i tråd med de faglige rådene og til pasientenes beste. De oppfordrer også Høie om å følge tidligere sykehusvedtak.

– Man kan ikke ha et prinsipp i en region og et helt annet i en annen region, sier Bruun-Gundersen og viser to konkrete eksempler:

I Møre og Romsdal ble det avgjort at man skulle gå for ett sykehus, plassert i Molde. Dermed står hele nordmøreregionen, med 60.000 innbyggere, uten sykehus, mener Frp.

Det samme skjedde i Vest-Finnmark. Også der et det kun ett sykehus, plassert i Hammerfest. I Alta, Finnmarks største by, har innbyggerne 2,5 time til nærmeste sykehus.

Frp mener Høie ikke kan gjøre forskjell.

– Enten legger man de faglige begrunnelsene til grunn eller så kan man ta lokalpolitiske hensyn, men da må man gjøre det overalt, sier Bruun-Gundersen.

Ingen svar fra Høie

Helseministeren vil ikke svare på utspillet fra Frp i dag.

Han har innkalt til foretaksmøte mandag 27. januar for å redegjøre om ny sykehusstruktur på Helgeland. Rett i etterkant av møtet vil Høie redegjøre for sin avgjørelse. Han vil svare på alle spørsmål da.

Striden om Helgelandssykehuset forklart.

PS: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Bent Høie bestemte at det skulle være ett sykehus, og ikke to i Molde og Kristiansund. Dette er ikke riktig. Høie var ikke helseminister da det ble bestemt. Det var Helse Helse Midt-Norges beslutning.