Frp vil ikke berge Hurtigruten

Fremskrittspartet går mot de andre partiene på Fylkestinget og nekter å være med kravet om å berge Hurtigruten.

MS Midnatsol
Foto: Jostein Eilertsen / NRK

Alle partiene på Nordland Fylkesting, bortsett fra Fremskrittspartiet, vedtok i dag at dagens seilingsmønster for Hurtigruten må beholdes, og at staten må gi mer penger for å kompensere for høyere utgifter til drivstoff.

Ber ministeren gripe inn

Derfor sendte fylkestinget i dag en uttalelse til Samferdselsministeren der de ber om at Hurtigruten reddes. Men det vil ikke FrP være med på.

- Nå må vi i Nord-Norge stille opp og si i fra. FrP står på sidelinja mens en viktig sak for Nord-Norge blir avgjort.

Det sier fylkesråd for kultur og miljø, Geir-Ketil Hansen (SV).

- Må forandre seg i takt med samfunnet

Fremskrittspartiet nekter å være med på oppropet, fordi de mener det blir feil å subsidiere selskapet. De mener selskapet må få lov til å klare seg selv.

- Vårt syn er også at Hurtigruten skal bestå, men at den skal bestå i takt med at resten av samfunnet forandrer seg. Da må kanskje også Hurtigruten innse at det ikke er naturlig å fortsette i den størrelsen som de gjør i dag. Det er det som må ligge i bunn, ikke hva politikerne i Nordland mener.

Det sier gruppeleder for Fremskrittspartiet på fylkestinget, Dagfinn Olsen.

Færre båter og anløp uten mer penger

Hurtigruten seiler i et dystert farvann. Dyrere drivstoff, høyere renter og store lån truer med å velte den tradisjonsrike seilasen. Selskapet mottar 265 millioner kroner årlig fra staten. Men selskapet hadde minus i regnskapet på 186 millioner første halvår i år. Nå vil de ha mer penger fra Staten. Hvis ikke går båter i opplag og anløp kuttes.

Men FrP vil ikke at Nordland fylkesting skal blande seg borti de forhandlingene mellom Hurtigruten og Staten.

- Hvis ikke staten er villig til å betale fullt ut for en tjeneste som skal innbefatte 34 havner, så må det ligge forretningsmessige prinsipper i bunn. Ikke det at jeg skal si at de skal gå der, mens staten skal la være å betale, sier Olsen.