Frp-topp vil hjelpe muskelsyke Bogdan

– Vi må finne en løsning for kirkeasylantene, sier nestleder Per Sandberg i Frp. I dag møtte han muskelsyke Bogdan (18) og søsteren Jelena (34), som har sittet i kirkeasyl i seks år.

Bogdan Gerimasov og Frp-nestleder Per Sandberg

Muskelsyke Bogdan Gerimasov øyner nytt håp om å få bli i Norge etter møtet med Frp-nestleder Per Sandberg.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Sandberg har møtt Hadsel-ordfører Kjell Børge Freiberg (Frp), støttegruppa og Bogdan og Jelena på Stokmarknes i dag.

– Jeg kommer ikke hit for å love dem opphold i Norge. Så mye makt har jeg ikke. Men jeg er opptatt av å finne en endelig løsning for kirkeasylantene, sier Per Sandberg.

Sandberg er innforstått med at de fleste kirkeasylanter ikke har krav på asyl i Norge.

– Men disse sakene har et menneskelig aspekt. Vi kan ikke sitte å se på at folk setter livene sine på vent i årevis. Vi må også ha et overordnet hensyn til syke mennesker, som Bogdan.

Kan ikke gi alle opphold

Ann-Britt Bastesen og Jelen Gerasimova

Leder Ann-Britt Bastesen i støttegruppa og Bogdans søster Jelena Gerasimova under besøket.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Han er klar på at norske myndigheter ikke kan gi alle som sitter i kirkeasyl opphold på humanitært grunnlag.

– Det vil resultere i at vi får 40 nye kirkeasylanter uka etterpå. Vi må få til en tverrpolitisk enighet sammen med Den norske kirke og menighetene om at vi ikke kan videreføre denne type kirkeasyl.

De rødgrønne partiene mener justisminister Anders Anundsen (Frp) har feilinformert Stortinget og holdt tilbake informasjon i asylbarnsaken, og det er fremmet mistillitsforslag mot statsråden. Sandberg avviser at hans besøk i Vesterålen er et forsøk på å rette opp partiets tillit.

– Dette besøket har vært planlagt lenge før mistillitsforslaget ble fremmet.

Seks år i kirkeasyl

Bogdan Geramisov får besøk av Frp-nestleder Per Sandberg

Bogdan Geramisov og søsteren Jelena i Pinsekirken på Stokmarknes, her sammen med Per Sandberg, ordfører Kjell Børge Fjellberg, Ann- Britt Bastesen i støttegruppa og Ingrid Lind.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i fjor at alle kirkeasylanter i Norge skulle ut før jul 2014. To av de fire siste kirkeasylantene i norske gudshus er Bogdan Gerasimov (18) og Jelena Gerasimova (32) fra republikken Kabardino-Balkaria i Kaukasus.

Søskenparet sitter i kirkeasyl i Pinsemenigheten på Stokmarknes i Vesterålen på sjette året.

18-åringen Bogdan lider av den sjeldne sykdommen Duchenne syndrom, som gjør at musklene sakte, men sikkert svinner i kroppen. Snart vil også musklene som beveger lungene slutte å virke.

Øyner nytt håp

Ann-Britt Bastesen, som leder den lokale støttegruppa for Bogdan, øyner også nytt håp etter møte med Frp-toppen.

– Men en stortingsrepresentant kan ikke avgjøre denne saken. Per Sandberg tar en initiativ som han tar videre i dialog med regjeringspartiene, kirker og menigheter i Norge. Gjennom dialog ønsker han å finne en løsning for de få kirkeasylantene som er igjen i Norge, sier hun.

Av frykt for å bli sendt tilbake gikk søskenparet i kirkeasyl i pinsemenighetens lokaler i Tømmervika på Stokmarknes i 2009. De siste årene har guttens helsetilstand blitt forverret.

– Bogdans sykdom bli stadig verre. Han vil trenge mye hjelp i årene framover. Om ikke lenge vil han bli helt avhengig av pustemaskin og slimsugeapparat for å overleve, sier Bogdans storesøster Jelena Gerasimova.

– UNE: – Vil se på saken på nytt

Norske utlendingsmyndigheter undersøkte ståa i Russland da de ga Bogdan Gerasimov avslag i 2010. De mente da at det russiske helsevesenet garanterte at det ikke er farlig for Bogdan å returnere.

Støttegruppen til Bogdan har hele tiden ment at dette er feil.

– Vi har skaffet nye dokumenter fra Russland, som viser at Bogdan ikke vil få pustehjelp i hjemlandet når sykdommen forverres. Det er nye opplysninger i saken. Vi mener dokumentasjonen gir grunnlag for å gjøre om vedtaket. Blir han sendt ut, risikerer han å dø, sa støttegruppas advokat, Halvor Frihagen før jul.

For ett år siden sa justisminister Anders Anundsen (Frp) at alle kirkeasylanter i Norge skulle ut før jul i år. To av de fire siste kirkeasylantene i norske gudshus er Bogdan Gerasimov (18) og Jelena Gerasimova (32) fra republikken Kabardino-Balkaria i Kaukasus.

VOKST OPP I KIRKEASYL: Bogdan Gerasimov er preget av sykdommen og er svært stille. Søsteren hjelper han med alt i livet fra matlaging til hygiene. I snart seks år har søskenparet vært i kirkeasyl i Pinsemenigheten på Stokmarknes.