FrP kjemper for å få flere ordførere

FrP-ordfører Kjell Børge Freiberg i Hadsel ble belønnet for jobben han har gjort og doblet antall stemmer. Like bra gikk det ikke med de andre FrP-ordførerkandidatene. Men Tom Cato Karslen har fremdeles en teoretisk mulighet til å bli ordfører i Bodø.

Øystein Wik, Tom Cato Karlsen

VALGVAKE: Listetopp for FrP i Nordland, Øystein Gudbrandsen Wik(tv) og Bodø FrPs ordførerkandidat Tom Cato Karlsen følger spent med etter som resultatene strømmer inn. I bakgrunnen Hild Marit Olsen, Aps ordførerkandidat i Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Før valget var Kjell Børge Freiberg i Hadsel den eneste FrP-ordføreren i Nordland. Han håpet å få følge av flere, slik at ordførersamlingene i Fremskrittspartiet i Nordland skulle bli litt hyggeligere.

Både Narvik, Lødingen og Fauske var spådd store sjanser i ordførerkampen. Også Sortland, Saltdal og Bodø ble løftet frem som mulige kandidater av stortingsrepresentant Kenneth Svendsen i Nordland.

Slik det ser ut dagen etter valget er det ikke FrP men Høyre som er den store vinneren i disse kommunene, i likhet med mange andre kommuner i Nordland.

–Det mest overraskende er hvordan FrP har stupt i slutten av valgkampen. Det har vært en slags borgerlig kannibalisme, der Høyre sin fremgang har gått på bekostning av de andre borgerlige partiene, spesielt FrP, sier kommentator Eivind Undrum Jakobsen i NRK.

Tilbakegang over hele linjen

I Fauske stilte Kenneth Svendsen som ordførerkandidat, men her gikk FrP tilbake med 5,8 prosent. De sitter igjen med fire representanter i kommunestyret etter å ha mistet to.

I Narvik gikk det samme veien, her fikk FrP 21,1 prosent, og mistet fire bystyrerepresentanter.

I Lødingen står Fremskrittspartiet støtt som nest største parti, med 25,8 prosent av stemmene. Likevel er det en tilbakegang på 8,2 prosent, og tre færre kommunestyrerepresentanter. Høyre er størst, med 29 prosent. Men det er ikke avklart hvem som får ordførervervet.

FrP gjorde det også godt i Bodø. Her får partiet 22,2 prosent, men mister en kandidat i bystyret. Likevel har de fremdeles en mulighet til å få ordførervervet. Nå skal partiene inn i forhandlinger.

Blått Vesterålen

I Vesterålen har de borgerlige partiene gjort et godt valg. I Bø kan Sture Pedersen fra Høyre fortsette som ordfører. På Sortland tar Grete Ellingsen fra Høyre over ordførerklubba etter Svein Roar Jaobsen(Ap). I Øksnes er det ikke klart hvem som blir ordfører, men Høyre gikk fram og øker fra en til tre representanter i kommunesyret. På Andøya sitter Jonni Solsvik forholdsvis trygt, og i Lødingen har de borgerlige flertall. Trolig blir den nye ordføreren Anita Markussen fra Høyre.

– Både Lofoten, Ofoten og Vesterålen er blitt blå etter gårsdagens valg. I Hadsel doblet FrP sine stemmer, med 34 prosent, sier Undrum Jacobsen.

Glad og stolt FrP-ordfører

Ordfører i hadsel, Kjell Børge Freiberg

FIRE NYE ÅR: Ordfører Kjell Børge Freiberg får æren av å bære ordførerkjedet i fire nye år i Hadsel.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

I Hadsel har FrP fått inn fem nye kommunestyrerepresentanter.

– Det er et tydelig signal om at Freiberg har vært en populær ordfører i Hadsel, og viser hvor viktig det er å ha en ordfører lokalt som er tydelig. Her får FrP belønning så det ljomer etter, sier Undrum Jacobsen.

Hadsel-ordføreren lover innbyggerne at han skal fortsette jobben han har gjort de siste fire årene.

– Vi skal få kommunene fremover, og fortsatt utvikle kommunen og gjøre den attraktiv. Vi skal ta i bruk de virkemidlene som er mulig å bruke her vi bor, slik at vi får en mest mulig sunn drift av kommunen, sier Freiberg.

Her kan du sjekke hvordan det gikk i din kommune.

Slik gikk det med FrP der de håpet på ordfører:

  • Hadsel: 35,6% (+18,6) 9 repr. (+5)
  • Fauske: 13,7% (-5,8) 4 repr. (-2)
  • Saltdal: 12,1% (-13,1) 3 repr. (-4)
  • Lødingen: 25,8% (-8,2) 4 repr. (-3)
  • Sortland: 13,8% (-5,8) 4 repr. (-3)
  • Bodø: 22,2% (-2,3) 9 repr. (-1)

På fylkestinget mistet FrP tre mandater, og har nå 8 representanter.