Frp-ordfører gjør som partilederen sier

Frp-ordfører Kjell-Børge Freiberg i Hadsel gjør som partileder Siv Jensen sier. Han vil ikke ta imot flere flyktninger.

Freiberg

HOLDER SEG TIL PLANEN: Kjell-Børge Freiberg i Hadsel har en langsiktig plan om å ta imot femten flyktninger hvert år. Den planen står han fast på.

Valglogo

Siv Jensen holder fast ved sin oppfordring til kommunene om å si nei til å bosette flere flyktninger. Hun mener den økende asylanttilstrømmingen vil by på store problemer.

– Jeg er overbevist om at det er best å hjelpe i nærområdene. Uten forsterket innsats i regionen vil det ikke bli noen løsning på flyktningkrisen, sier Jensen til NTB.

Fornøyd ordfører

En syrisk flyktning med babyen sin, etter at de har krysset grensen inn i Tyrkia

En syrisk flyktning med babyen sin, etter at de har krysset grensen inn i Tyrkia.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Og i Hadsel er Nordlands eneste Frp-ordfører fornøyd med det han hører fra partilederen.

– Jeg er enig med henne i at det beste er å hjelpe flest mulig der de er i dag og har behov for hjelp. Det er slik vi får hjulpet flest mulig, sier Freiberg til NRK.

Men det er jo mange som kommer også hit, skal vi stoppe dem?

– Norge som nasjon, og også vi i Hadsel tar imot flyktninger. Men med det antallet vi nå ser og det TV-bildene viser, så har vi ikke et apparat for å hjelpe dem. Det gjør vi best der de er.

Forutsigbarhet

Hadsel kommune gjorde i 2011 et vedtak om å ta imot 15 flyktninger hvert år.

– Grunnen til at vi bestemte det i 2011 var at vi må ha ei forutsigbarhet for å lykkes med integreringa. Nå føler vi at vi lykkes.

Om vel ei uke er det valg, og bare ei nye sammensetning i kommunestyret kan endre på dette.

– Dersom jeg fortsetter som ordfører og det er et flertall i kommunestyret så mener jeg fortsatt at femten er et riktig tall.

Frustrerende

Syrisk flyktning i Bodø

Syrisk flyktning i Bodø

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Da Fremskrittspartiet holdt sin valgkampåpning i Ålesund for tre helger siden oppfordra Siv Jensen alle landets kommuner om å si nei til å bosette flyktninger. Utviklinga de siste dagene har ikke fått henne til å endre mening.

– Jeg står for det jeg sa, selv om bildene vi ser er sterke og gjør inntrykk på oss alle. Det er frustrerende at oppmerksomheten rettes innover i stedet for utover, sier hun til NTB.

Femten står fast

Fremskrittspartiet sto utenfor det brede forliket på Stortinget om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Hovedbegrunnelsen var manglende kapasitet i kommunene og at mange allerede venter i mottak på et sted å bo.

I utgangspunktet ble Hadsel bedt om å ta imot 25 flyktninger i år. Etter Syria-forliket er det ifølge NRKs utregninger behov for at Hadsel tar imot 40 i år .

Dere tar imot færre enn dere er bedt om?

– Hadsel har tatt sin andel historisk. Og vi må lykkes med de oppgavene vi tar på oss.

Derfor står femten fast?

– Ja, derfor står femten fast, avslutter Frp-ordfører Kjell-Børge Freiberg.