NRK Meny
Normal

Frp krever å få den ledige fylkesmannjobben

Fremskrittspartiet i nord vil kjempe med nebb og klør for at Øyvind Korsberg (Frp) tiltrer som ny fylkesmann i Troms. – Det er vår tur, sier stortingsrepresentant Kenneth Svendsen fra Nordland.

Kenneth Svendsen, Frp

– Jeg er forundret over at Aspaker søker. Hun har nettopp tiltrådt som fiskeriminister. Det gir noen merkelige signaler når en statsråd søker ny jobb, sier Kenneth Svendsen.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Det er sju søkere til den ledige fylkesmannsjobben i Troms, tre kvinner og fire menn, ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Den mest profilerte søkeren er fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Det finner stortingsrepresentant og Stortingets andre visepresident Kenneth Svendsen underlig.

– Jeg er forundret over at Aspaker søker. Hun har nettopp tiltrådt som fiskeriminister. Det gir noen merkelige signaler når en statsråd søker ny jobb, sier han til NRK.no.

– Vår tur nå

Øyvind Korsberg

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Troms.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H)

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Foto: Mads Nygård / NRK

Svendsen påpeker at Fremskrittspartiet, som nå er et regjeringsparti er underrepresentert blant Norges fylkesmenn.

– Det er Lodve Solholm i Møre og Romsdal. Så hadde vi Hans Røsjorde som var fylkesmann i Oslo og Akershus. Vi har aldri hatt noen i den nordlige landsdelen, og nå søker stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Troms. Han er inne i sin femte periode og sitter i representantskapet, sier stortingsrepresentanten.

– Et liv etter politikken

Stein Ludvigsen har hatt stillingen som fylkesmann i Troms i ni år. I slutten av mars ble det kjent at Ludvigsen slutter som fylkesmann 18. juli, samme dag som han fyller 68 år. Han har tidligere vært stortingsrepresentant, og fiskeriminister for Høyre.

Elisabeth Aspaker (H) forklarer sin søknad som en forberedelse på «et liv etter politikken».

– Jeg har søkt fordi mitt liv også en gang skal være utenfor politikken. Dette er en kjempespennende jobb. Jeg er samfunnsengasjert og er glad i hjemfylket mitt. Jeg ser det som en stor utfordring når jeg er ferdig med rikspolitikken, sier Aspaker til NRK tidligere i dag.

Det er kommunal- og moderniseringsdepartementet som tar seg av ansettelsesprosessen av fylkesmann. Minister Jan Tore Sanner sier at det ikke er noe formelt hinder for at Aspaker kan fortsette å være fiskeriminister.

– Det er ikke noe i regelverket som er til hinder for at en sittende statsråd kan søke et ledig embete som fylkesmann, sier Sanner til NRK.

Han kan imidlertid vente seg motstand fra sin regjeringspartner.

– Jeg tar dette kravet opp internt i regjeringen. Det er på tide at Fremskrittspartiet får uttelling, sier Kenneth Svendsen.

Dette er søkerne

Søknadsfristen til stillingen som fylkesmann i Troms gikk ut 8. april i år. Sju har søkt embetet, tre kvinner og fire menn.

  • Eva Larsen, 49 år, Kvalsund, personalleder
  • Jan-Gunnar Winther, 51 år, Tromsø, direktør
  • Elisabeth Aspaker, 51 år, Harstad, statsråd
  • Bård Magne Pedersen, 57 år, Tromsø, assisterende fylkesmann
  • Øyvind Korsberg, 54, Tromsø, stortingsrepresentant Troms
  • Bård Vidar, Kristensen, 32, Narvik, kokk
  • Mariam Rapp, 52 år, Tromsø, tidligere fylkesråd
    - En stor utfordring når jeg er ferdig med politikken