NRK Meny
Normal

Frp i Hadsel mener Carl I. Hagen må ta noe av skylda for nederlag

Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) mener Carl I. Hagens gjentatte utspill om syriske flyktninger har vært med på å svekke oppslutningen rundt partiet ved årets valg.

Erna Solberg på båt i Hadselfjorden

TAPTE VALGET: – Lokalpolitikere har måttet stått til svars for det som har foregått på den rikspolitiske arenaen, mener Frp-ordfører Kjell-Børge Freiberg (t.h), her på Hadselfjorden med statsministeren og Vågan-ordfører Eivind Holst (H) i valgkampen.

Foto: Ragne Riise / NRK

Valglogo

Det er dagen derpå-stemning på ordførerkontoret i Hadsel. Frp ble nesten halvert i kommunestyret, og Kjell-Børge Freiberg må rydde pulten etter åtte år som ordfører.

– Vi mister makta til Arbeiderpartiet i Hadsel. Jeg konstaterer at det ikke ser så veldig lyst ut rundt oss heller. Det er helt åpenbart at Frp har gjort et for dårlig valg, sier han til NRK.

Han mener det er flere forklaringer til at det gikk som det gikk, og nå skal partiet sette seg ned å analysere.

Ble sviktet av Høyre

– Det at Høyre gikk ut i starten av valgkampen og var tydelig på at Frp ikke lenger var den foretrukne samarbeidspartneren etter 16 års langt samarbeid har selvfølgelig på virket valgresultatet.

Utspillene i valgkampen fra Frps førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen om flyktningstrømmen til Europa, vil også bli diskutert.

– Trøblete Syria-utspill

– Det er relativt åpenbart at disse utspillene ikke akkurat hjulpet oss i møte med velgerne. Spesielt gjelder dette hans uttalelser rundt flyktningkrisen i Syria. De har tatt mye plass i debatten. Mange velgere kjenner seg ikke igjen i disse uttalelsene, sier Freiberg.

– Angrer ingen ting

På Frps valgvake i Oslo i går kveld var førstekandidat Carl I. Hagen misfornøyd sin egen innsats i valgkampen. Han angret likevel ikke på noe han har sagt om flyktningstrømmen til Europa.

Når NRK ringer partiets Oslo-topp dagen derpå og konfronterer han med ordfører-murringen fra nord, vil han ikke kommentere utspillet.

– Hva jeg tenker om det holder jeg for meg selv. Jeg har ingen kommentar til det, sier Carl I. Hagen.

(artikkelen fortsetter under)

Carl I. Hagen og Eli Hagen

Carl I. Hagen og kona Eli på Frps valgvake i Oslo.

Foto: Anders Brekke / NRK

Har ingen jobb å gå til

Frp-ordføreren blir sittende som ordfører 22. oktober. Hva som skjer etterpå er usikkert.

– Jeg har ingen jobb å gå til, så nå må jeg begynne å se meg etter et skikkelig arbeid.

Om fire år er det et nytt kommunevalg?

– Det er også valg om to år. Jeg tenker at det kan bli spennende, sier Freiberg.

Taper i fylket

Fremskrittspartiet er valgets taper også i fylkestingsvalget i Nordland med 10,9 prosent oppslutning. Det er 4,6 prosentpoeng tilbake fra forrige fylkestingsvalg og hele 8,1 prosentpoeng tilbake fra siste stortingsvalg. Partiet mister tre mandater.