Hopp til innhold

Frp beskyldes for løftebrudd etter åpning av prestisjeprosjekt

Snart ett år på overtid åpnes det for full drift ved ett av Norges mest moderne sykehjem. Selv om Fremskrittspartiets varaordfører i Bodø satte stillingen sin på at det ville skje langt tidligere, nekter partiet for løftebrudd.

Sølvsuper full drift

Snart ett år etter at hans forgjenger satte stillingen sin på full drift ved Sølvsuper sykehjem, fikk dagens varaordfører i Bodø, Allan Ellingsen, en omvisning av bygget som åpner kraftig på overtid.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Valglogo

Historien om splitter nye Sølvsuper sykehjem inneholder både budsjettsprekker, tomme rom og en varaordfører som truet med å gå av.

Førstkommende mandag blir det omsider full drift ved det topp moderne sykehjemmet. Med det kommer også beskyldninger om løftebrudd fra opposisjonen.

Svein Olsen, rødt

Bystyremedlem for Rødt i Bodø, Svein Olsen, beskylder posisjonen for løftebrudd.

Foto: Bente H Johansen / NRK

– Et tydeligere løftebrudd er det ikke mulig å få, hevder bystyrerepresentant for Rødt i Bodø, Svein Olsen, til NRK.

Årsaken til beskyldningene er et utspill tidligere varaordfører, nå statssekretær, Tom Cato Karlsen (Frp) kom med overfor NRK høsten 2013.

Da truet han med å trekke seg som Bodøs varaordfører dersom det ikke var full drift ved sykehjemmet fra 1. januar i år.

– Jeg kommer ikke til å sitte som varaordfører i en by der man prioriterer kultur foran eldreomsorg, sa Karlsen den gang.

  • Se utspillet fra 2013 nederst i artikkelen!

– En skandale

Sølvsuper helse- og velferdssenter ble formelt åpnet i fjor vår av helseministeren. Likevel har ikke kommunen hatt bruk til å ta hele bygget i bruk før nå.

Helt siden åpningen har en firedel av rommene har stått ubrukt.

Rødts Svein Olsen omtaler prosessen som «uholdbar».

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bent Høie åpner Sølvsuper i Bodø

Helseminister Bent Høie åpnet Sølvsuper sykehjem i april i fjor. Etter det har en firedel av rommene stått ubrukt, og først nå åpner bygget for fullt.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Det er selvsagt bra at bygget nå tas i bruk, men det skjer lenge etter planen. Årsaken er at dagens Høyre/Frp-posisjon har ikke funnet penger til å drifte bygget 100 prosent. Det er en skandale, tordner Olsen.

– De har skjøvet driftsutgiftene foran seg for å spare penger, og det mener jeg er uholdbart, legger han til.

Skylder på stor interesse

I etterkant av at Tom Cato Karlsen kom med utspillet har han selv blitt utnevnt som statssekretær i Samferdselsdepartementet.

Karlsens arvtaker som varaordfører, Allan Ellingsen, avviser anklagene fra opposisjonen.

Sølvsuper helse- og velferdssenter

Norges mest moderne sykehjem har 74 plasser, men kun 55 er så langt tatt i bruk.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Dette er ikke noe løftebrudd. Vi la inn pengene til drift fra nyttår, men årsaken til at det har tatt tid er at mange ønsker å jobbe her, forklarer han.

– Det kom inn over 200 søknader på drøyt 50 stillinger. Disse folkene må få avslutte jobbene sine, noen har til og med flyttet hit for å få jobbe ved sykehjemmet, og derfor har det tatt ni måneder.

Den nåværende varaordføreren er glad for at Sølvsuper sykehjem nå kan åpnet for full drift, selv om det skjer på overtid. Han fikk selv en omvisning denne uka.

– Det er på høy tid at vi nå får full drift i det som kanskje er ett av Norges mest moderne omsorgs- og velferdssenter.

Varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) i Bodø truer med å trekke seg dersom det ikke er full drift ved kommunens nye sykehjem Sølvsuper fra nyttår.

I et intervju med NRK høsten 2013 satte varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) stillingen sin på full åpning ved nyttår 2015. Han gjentok dette ett år senere.