Frosne fiskepinner går sin seiersgang på nett

Fiskestimen som svømte i døden i sprengkulden på øya Lovund går verden rundt. – «Alle» vil ha bildet, sier fotografen.

Ingolf Kristiansen og hunden Anton kom over fiskekirkegård på Lovund

FISKEPINNER: – Jeg har aldri sett noe liknende, sier fotografen som tok dette bildet.

Foto: Ingolf Kristiansen

Seibilder fra hele Norden

SEI NO MORE: Svenske, finske og norske aviser, samt flere utelandske nettaviser og blogger har omtalt de frosne fiskepinnene på Lovund. MONTASJE: HÅKON JACOBSEN

Foto: Montasje / NRK

Fotografen som tok bildet ble mandag oppringt av både media og andre aktører som ville bruke bildet.

– Til og med sønnen min ble nedringt. I går kveld da han skulle legge seg, hadde han 14 talemeldinger på mobilsvar, forteller Ingolf Kristiansen på telefon fra Lovund.

Etter at NRK.no la ut saken om småseien som svømte i døden på øya Lovund, har saken blitt plukket opp av svenske Aftonbladet, flere finske nettaviser, utenlandske nettsteder og sosiale medier har både saken og bildet blitt delt som en farsott, og har fått svært mange kommentarer.

– Der er mange som har lest, så det er veldig artig, men sønnen min var frustrert over å ha en mobil som var registrert på faren i går, humrer Kristiansen.

– Artig med oppmerksomhet

Saken har fått svært mye oppmerksomhet i våre naboland, og er delt av både finske og svenske medier.

– Bildet er nok mer spesielt enn det jeg trodde da jeg tok det. Det er selvsagt veldig morsomt med oppmerksomhet, selv om det er tragisk for fisken, sier Kristiansen til NRK.no.

– Jaget på land

Bære å finn fram motorsaga å gå ut å sag seg ei kokning

Kommentar på facebook under bildet av frossenfisken

Det var under søndagsturen med dvergschnauzeren Anton, at han kom over det uvanlige synet.

– 7–8 minusgrader og austavind gjorde at vågen frøs til i løpet av kort tid. Småseien var blitt jaget mot land av skarv, og har tydeligvis ikke klart å komme seg ut på åpent hav igjen, fortalte Kristiansen til NRK.no i går.

Aril Slotte, som er leder for Pelagisk fisk ved Havforskningsinstituttet, sier det ikke er uvanlig at sild blir jaget på land av predatorer.

Frossen sei på Lovund

FINDUSBUKTA: Om sommeren er vågen ei populær badevik. Det er bygd en betongmur under vann ut mot åpent hav slik at det bare er innsig av sjøvann når det flør. Nå skal visstnok både oter, måser og ørn forsyne seg godt av gratismåltidet.

Foto: Hermann Mindrum

– Vi vet at hvalen skremmer silda på land flere steder i Troms, så det er ikke utenkelig at dette kan skje med småsei og annen fisk som blir trengt opp mot land, sier han til NRK.no.

Gratis måltid for ørn og oter

eg e gla det ikke e rett nedfor altan..for både oter,ørn,og måsa.e titt og ofte å tar seg en smakebit:-) eg ser heller i fra kjøkkenvinduet og bort til stranda,enn å ha di rett utaforr stuvinduet:-)

Kommentar på facebook under bildet av frossenfisken

Om sommeren er vågen ei populær badevik. Det er bygd en betongmur under vann ut mot åpent hav slik at det bare er innsig av sjøvann når det flør. Kristiansen mener småseien har svømt inn på flo sjø, og ikke kommet seg ut igjen. Og der ligger den som et gratis måltid for sine naboer.

På det sosiale nettstedet Facebook er det ei som skriver at hun kan se at både oter, ørn og måker titt og ofte tar seg en smakebit av gildet. Men ifølge Kristiansen er det ikke noen umiddelbar fare for at seien forsvinner med det første.

– Så lenge minusgradene og austavinden holder stand, blir fiskestimen liggende, avslutter han.