Mange vil snakke med flyktningene

Røde Kors i Bodø opplever stor pågang av folk som vil være til stede på akuttmottak for nyankomne flyktninger.

Bodøsjøen camping

Frivillige fra Røde Kors vil hver kveld invitere flyktninger ved de nye akuttmottakene i Bodø til sosialt samvær. Ett av stedene er Bodøsjøen Camping.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Flyktningene som kommer spør ikke etter materielle ting. De vil ha noen å snakke med, sier frivillig i Bodø Røde Kors, Tone Magnussen.

I går kveld stilte hun for første gang opp sammen med andre frivillige fra organisasjonen ved de nye akuttmottakene i Bodø. Med kaffe og vafler inviterte de asylsøkerne til sosialt samvær.

– Ingen visste at vi kom, men det ble fullt hus. Selv om ikke alle kan engelsk, fikk vi snakket med hverandre, sier Magnussen.

Tone Magnussen

Frivillig i Bodø Røde Kors, Tone Magnussen, håper flere vil sette av et par timer i uka for å møte og snakke med de nyankomne flyktningene.

Foto: Nordlandsforskning

Målet er å kunne stille med frivillige et par timer hver kveld.

Mange vil bidra

Etter at Bodø Røde Kors på torsdag gikk ut og ba folk melde seg, er vaktene til langt inn i neste uke fyllt opp.

– Over 30 personer har meldt seg. Det er alt fra helt vanlige folk uten noen spesiell form for erfaring, til helsearbeidere og folk som har erfaring fra hjelpearbeid i utlandet, sier Magnussen.

Ifølge Røde Kors vil mer enn 200 flyktninger være innkvartert ved de to akuttmottakene, som nå etableres i kommunen. De fleste er fra Syria og Afghanistan. Samtlige har krysset den norsk-russiske grensa ved Kirkenes.

Ved akuttmottakene får de tak over hodet og de mest basale behovene dekket, men Bodø Røde Kors ønsker å være til stede, som en trygg organisasjon, sier Magnussen.

– Symbolet til Røde Kors er kjent over hele verden. Vi ser at flyktningene kjenner organsisasjonen fra før.

Hun håper enda flere vil bidra.

– Disse menneskene har et kjempestort behov for å møte folk å snakke med. Har du et par timer til overs, betyr det mye.